Search This Blog

Thursday, April 28, 2011

Merajuk

Saya merajuk, biarlah takde orang nak pujuk.Saya tetap bengang.

Saya fikir bila saya beritahu apa yang saya buat, orang akan senang hati sebab tak perlu nak tanya update.Lagi pula orang selalu beritahu saya apa yang patut buat, apa yang tak patut.Sampai kadang-kadang saya rasa nak muntah.Jadi saya cerita apa yang saya buat, so dia tak perlu nak explain banyak.

Tak sangka pula dia jadi confuse, dan pening dan misunderstanding.Dia ingat saya asyik nak depend kat dia saja.Fine, saya bengang.Besok, jangan kelam kabut nak ambil berat.Saya on mood merajuk untuk tiga hari.

Tuesday, April 26, 2011

Story of the Kittens

The story began on April  8  2011 , my sister brought three cute kittens aged about three weeks from Kelantan. That day, they were facing problem to feed those kittens.The kittens didn't want to have milk or any food because they were too small.I just wondering why peoples need to dump the small kittens.Please wait until they can eat the food by themselves first.

My mom gave me a call on Friday when I was at office telling me the problem."One of the kittens already died.They didn't want to eat even my mom feed them with her finger.Because last time, we also experienced the small kitten , Koa and Ayin.But the method was not apply to these kittens, maybe because Koa and Ayin one week older than their age.

So before I return to my hometown, I just dropped at Sunshine and picked up cat food for Junior by Whiskas.When I arrived home, my mom and my sisters waiting for me and started telling the stories.So we feed remaining two kittens with the cat food that I bought.We gave them using our finger, and luckily they ate it, should I say, they sucked the cat food.

One week these two kittens still survive with the cat food.We called th grey one as Abu and the white one as Abi(I prefer to call it Baby).Compared to Abu, Baby has less appetite until my mom mixed the catfood with the blended rice.Then Baby started to eat happily.

But our happiness was not lasting as Abu started refusing to eat.Suddenly he become weaker and thinner.My mom found out that he got diarrhea, maybe attacked by worm.The bad thing about living in the village is we don't have any nearest veterinary clinic, so I what can I do is Googling.

Based on my research, boiled chicken might help.So we tried to feed Abu with the chicken but it was too late.Abu died.We felt really sad, as we thought Abu will survive and we have a pair of kittens.After that, we stop giving any can food.My mom boiled chicken, fish and blend it with rice, and the diarrhea problem stopped.

Alhamdulillah, until now Baby still alive, bigger and naughtier.Her eyes, one is blue and one is green.She is so beautiful but she is lonely.Sooner or later we will find you a friend, but for now please bear with your grandfathers Koa and Ayin, who are cold hearted cats.Yes, they are mean.You can kick their ass later Baby!






Wednesday, April 20, 2011

Diet

"Aduh..laparnya!" Saya mengeluh pada pukul lapan malam.

"Tak makan ke?" Housemate saya tanya.

"Tak, saya jarang makan malam.Tah napa malam ni tiba-tiba lapar sangat."

"Owhh... itu rupanya rahsia untuk kurus.Tak makan malam."Housemate saya seperti member-member lain , takjub dengan kekeringan tubuh saya.Tak faham napa semua orang yang badan diorang dah lawa nak jadi kering.Kering tak cantik tau tak?Tengokla, orang kering cam saya mana ada bf.Teehheeeeeeeeeeee .:P

"Humm.. camana nak buat ni." Terus kami google domino.Akhirnya pizza diorder.Thanks Domino Pizza sebab sudi hantar ke kawasan saya, pizza hut tak cover this area.

Saya makan separuh from the whole regular double decker with cheese and topping extravaganza.Walaupun saya jarang makan malam, kalau saya lapar, makanan saya boleh dikatakan hardcore punyer, tak mainla salad atau buah-buahan.

Pastu saya simpan Chocolate Lava Cake,untuk breakfast esok pagi.Keesokan harinya, saya tak makan lunch, sebab saya dah macam ular.The pizza and chocolate seem like taking a day to digest.Saya dah berupa ular sawa dah kat opis.Sleepy + Kenyang

p/s: saya tulis ni waktu pagi, dekat rumah, belum lagi siap pegi opis.Citer di atas adalah kelmarin punyer cerita.

Monday, April 18, 2011

Indeed, we're lost

By (the Token of) Time (through the ages),
Verily Man is in loss,
Except such as have Faith, and do righteous deeds, and (join together) in the mutual teaching of Truth, and of Patience and Constancy. 
                                                                                 Quran-The Time

Thursday, April 14, 2011

Stone Age

You are stone head, mind  stone, body stone.Always want to kick and punch people.Are you from Stone Age?

Humm.. La la la ... (Yes, plus I am stone cold hearted also) :)

I think I cannot hide my stubbornness anymore.

Monday, April 4, 2011

Koko Lemak Berkrim

Pagi-pagi saat saya membuka pintu mahu pergi ke kerja, seekor anak kucing berwarna krim, bertelinga dan berhidung coklat berada di dalam grill pintu rumah.

Saya tertanya-tanya, dari mana kucing comel yang kurus di tingkat sembilan ini.Saat saya membuka pintu gril dia mengekori saya ke dalam lif.Di dalam lif dia dia kelihatan resah.Saat lif sampai ke bawah, saat saya keluar dari lif, dia seperti teragak-agak mahu keluar.Dia takut pintu lif tertutup, lantas saya terpaksa mencapainya dan meletakkannya di luar.

Kucing itu sangat comel, dan saya mahukannya.Sangat kasihan sebab kurus, tapi saya sudah terlewat kerja, jadi saya berjanji pada diri sendiri.Jika waktu petang, saya jumpa kamu lagi, saya akan bawa kamu balik ke kampung.

Sepanjang ofis, ditimbuni dengan kerja yang bertimbun, sayaasyik  terfikir fasal anak kucing itu.Nama yang sesuai mungkin si Koko Lemak Berkerim, atau Creamy Cocoa.

Waktu petang saya melilau mencari di sekeliling apartment.Jenguk di bawah kereta, tapi belum berjumpa.Akhirnya saya penat dan naik ke atas dalam keadaan hampa.Mungkin si Koko Lemak Berkrim itu bukan ditakdirkan untuk saya.:(