Search This Blog

Wednesday, July 29, 2009

Zero Gravity

I scared of height. Since I was little I hate escalator, lift and those things that not grounded except swing.
I ran away from escalator whenever my parent wants to use it, my mom need to chase me here and there while I was shouting like a crazy kid.
Now even I can handle it, I still scare. But even that I wonder how it feels like zero gravity. Floating.
I wish …

Monday, July 27, 2009

Rationally Negative

Who am I to hope for something that never happen
Who am I to dream
Who am I to ...

.
.
.

I am not negative, but I try my best to be rational.
Can you see, I force my self to stay awake instead of dreaming?

Saturday, July 25, 2009

Untuk pendengar senyapku

Hai kawan-kawan! Apa khabar?
Unid kat sini biasa jer sihat.Maybe I already adapted life style here.
Dulu kat KL, kalau weekend unid tak kerja, Unid pi jogging kat Taman Tasik Titiwang.Dekat jer, kalo tak jam maybe dalam 15 minit jer.Sesorang tak pun ngan my roommate.
Kat sini, kalau tak kerja Unid banyak menda lain.Sibuk memanjang.Uruskan family, pergi kelas dan pelbagai lagi.Humm.kalau unid takde apa-apa nak dibuat selalu unid cari jugak apa-apa untuk dibuat.So kalau member nak ajak pegi memana diorang kena book dulu. :P
Shopping?Unid dekat KL jarang sangat shopping baju.Tapi kat sini dah selalu.Mungkin sebab bosan kut.Tapi bila pikir-pikir unid dah bosan dah, pakai jer la apa yang ada.
Yang unid risau sekarang ni unid jarang sangat bersenam.Kurang bersenam maksudnyer nanti jadi tak sihat.
Kat sini unid selalu jugak stress, kalau dekat KL tanggungjawab tu kurang kat sini banyak.Sampai kekadang terpikir jika orang lain ada masalah diorang cari unid tapi kalau unid ada masalah?Siapalah yang nak tolong.Rasa sedih jugak la kekadang.Tapi macam biasa nasihat hipokrit, kuatkan semangat tabahkan hati.
Biasalah semua benda ada buruk ada baik.Mungkin kita boleh mengamuk , marah dan menangis tapi akhirnya kita akan terpikir kenapa kita masih hidup?Tentu ada sesuatu yang kita tak tahu.(Hipokrit lagi)
Unid sekarang dalam proses untuk meningkatkan lagi kareer.Mungkin dalam ilmu pengetahuan.Mungkin ramai yang sekarang dalam prosess untuk mendapat tanggungjawab baru, bina keluarga. Tahniah. Nasib orang masing-masing tak sama, prinsip pun mungkin tak sama.Yang pasti semua orang cari yang terbaik dengan cara tersendiri.
Unid sendiri selalu tertanya ke mana nasib unid.Selalu tanya sama Tuhan where I will be?Unid ikut gerak hati sahaja sekarang.So I also like you pray for the best. unid buat apa yang unid rasa nak buat.I just make it happen and I don’t care the result.But in order to make it happen, sometimes i just can not bear the pain
Mungkin masa idle, termenung sudah berlalu.Mungkin masa sekarang is to let go and just move forward.Selagi Tuhan beri hati untuk cekal, beri airmata untuk release tension dan beri nyawa untuk take the challenge, I will try my best.
At last, thanks for being my silent listener. I am happy. Thank you for reading my blog

Tuesday, July 21, 2009

If I feel stupid

Memang aku teringin nak belajar banyak benda.Berenang, bahasa baru dan pelbagai lagi despite of my bz hour (cam artist pulak).Nak dijadikan cerita aku pun berminat dengan satu pusat tuisyen ni.Tapi kelasnya hanya boleh dibuat jika pelajar-pelajarnya memenuhi bilangan quota yang ditetapkan.Takper la, aku pun masukkan namaku di dalam category yang berminat.

Dan hari ini,saat-saat yang ditunggu-tunggu sudah tiba.Aku mendapat panggilan daripada pusat tuisyen tersebut.

“Dah lama kami menghubungi cik, tapi cik tak angkat.”Katanya.

Ok.Memang ada dua miscal dua hari lepas yang tak sempat aku jawab.

Aku diberitahu kelas akan bermula Sabtu ni.Then aku tanya pasal bayaran.Maka dia menjawab bayaran penuh sebanyak RM350 perlu dibuat pada hari pertama kelas which mean Sabtu ni.

Wow..aku seolah-seolah diberi masa kurang dari seminggu untuk mengumpul duit.

Aku katakana padanya gaji aku masuk dua tiga hari selepas kelas, boleh tak aku bayar ansur-ansur, half pada first class then pada hari yang aku masuk gaji.

“Oohh..boleh.Tapi cik kena bayar RM400 sebab kalau ansur-ansur kami kira RM400.”

Fuh.Terdiam sejenak aku.Kalau gitu aku rugi RM50 hanya kerana lambat dua tiga hari.Aku makin tak faham kenapa sistemnya begitu.Dahla aku diberitahu dalam masa kurang seminggu.Lepas tuh kalau nak bayar lambat sikit kena penalty RM50.

Aku rasa diperbodohkan.Bukannya aku tak ada duit.Ada, tapi dalam simpanan yang memang aku malas nak ambil.Humm..kalau aku yang masih ada duit pun terasa macam ni, tambah la lagi kalau orang yang tak ada duit.Mana nak korek.

Aku bertanya pasal waktu kelas.

“Buat masa sekarang kami buat waktu malam.”

Huh.Jawapan yang meragukan sebab aku pernah diberitahu mereka tentang masalah jadual guru yang bertentangan dengan jadual mereka.Kemungkinan besar jadual tu akan berubah lagi dan waktu tu aku dah terikat dengan bayarang yang dibuat, masalah tu.

“Tak apalah.Saya tak berminat.”Aku menolak.Sedikit kecewa.

Dia cuba mendesak aku.

“Kalau saya bayar lambat dua tiga hari saya rugi RM50.”Aku memberitahunya.

“Umm.”Dia bersetuju, seperti dia sedar yang kat sini sebelah pihak sahaja yang bakal rugi iaitu aku.

“Maaflah, saya tak berminat.”Dan begitulah akhirnya.

Aku untung RM400.Dia rugi RM350.Dan aku terlepas kelas yang memang aku tunggu-tunggu.

Mungkin aku bodoh but even stupid girl hate to feel stupid.

p/s:Bakal cikgu renang aku sakit dan aku sangat kecewa.

Monday, July 20, 2009

Hadiah untuk abah

Skuter abah kena curi beberapa bulan yang lalu.Pastu abah naik basikal saja nak pegi memana.Tayar selalu pancit dan memacam lagi lah.Aku tau abah nak sangat beli motor tapi duitnya tak cukup.

Setiap kali tengok orang tua kayuh basikal mesti aku ingat abah.Aku kumpul duit.Pastu emak dan adik cakap diorang masuk share juga nak beli moto untuk abah.

Lega.At least takde la lama sangat nak tunggu aku simpan duit.Mungkin orang akan cakap napa tak buat pinjaman je.Aku tanak.Sebab aku tak suka nak buat pinjaman especially untuk orang lain sebab aku tak tahu apa yang jadi di masa depan.Biarlah miskin asalkan bebanan hutang keluarga tak banyak.

Abah dah excited nak dapat motor baru.Moga dia happy.Aku tak rapat sangat dengan abah.Malah jarang sangat bercakap.Selalu guna mak sebagai pengantara saja.Sebab?.Mungkin aku memang tak rapat dengan abah.Kalau nak diselidiki puncanya nanti jadi lain pula.

Tapi aku sayang abah.Tak kira macam mana, dia abah aku.Tak kira my life like hell still I need to thank him for giving me life.

Aku harap suatu hari nanti, jika aku berpeluang jadi ibu, anak-anak aku akan faham bahawa ibu mereka hanyalah manusia biasa yang selalu tersilap

Sunday, July 19, 2009

Ruam

Susah hati.Muka aku naik ruam.Masih lagi puncanya dalam siasatan.

Pasal lepas balik dari bercuti ke?Pasal cuaca panas sangat ke?Pasal tukar pencuci muka ke?

Mungkin orang akan bising kata aku terlampau mementingkan kecantikan tapi aku bukannya lawa pun.
So kalau orang lain yang lawa jerawat penuh memanglah tak ada effect(mungkin kurang lawa sikit), tapi bayangkan kalau muka aku yang tak lawa ni kena.Bukan ke lagi teruk?
Lagipun aku orang yang sangat mementingkan kesihatan.Tak lawa pun tak apa, asalkan sihat walafiat.Jadi kalau ruam tu kan tanda-tanda kurang sihat.Apatah lagi asyik mengelupas je.Harap-harap ianya kerana sebab natural bukan sebab bahan kimia.

Dahla tak lawa tambah lagi tak lawa. Humm..camana nak buat nih??Bila umur meningkat memanglah kalau terlepas jaga jer,boleh jadi mudah sakit.

Wednesday, July 8, 2009

Akhirnya...

Hampir pukul 12 malam, aku baru selesai menyusun baju untuk program itu.Ini pertama kali setelah berapa lama aku menanti peluang seperti ini.Selama ini aku bergerak sendiri dan aku mahu cari pengalaman yang lebih.

Harap aku akan menjadi yang lebih baik.Mungkin yang aku beri cuma sedikit, tapi itu sahaja yang aku mampu

Mungkin ia memalukan tapi aku , Unid – Sedaya upaya untuk komited pada kasih sayang dan keamanan dunia.

Thursday, July 2, 2009

Missing the Light

If you live in the dark where there‘s no light. You dreaming of sun but when you wake up you see nothing. No moon no star. It’s black. You lose your hope. You pull yourself together and say, “It’s my reality-black.” You try to accept the fact. Your life is black and it’s a fact.

Then one day, a small light come and you ignore it because you think it was dream. Then it’s gone. Maybe forever, you never know. You missed the light.

So can you be blamed because of ignoring that light? When the whole of your life is black, is ignoring the light can be your unforgivable sin?

I already accept my life is black. I stop believing for the light because it wastes my time. I should learn living in the darkness rather hoping for the light. But I can’t stop thinking, “Will I commit the same sin? Will I miss the light?”

Yup...Bercuti Sakan

Segalanya bermula pada tahun lepas apabila Hananako memberitahu, “Unid, MAS ada promotion tiket pegi Sandakan RM 200 jer. Jom.”

Unid macam biasa.”Ok.”

Dan apabila Oggy, “Unid jom bercuti.”

Unid macam biasa.”Ok, aku ikut je.”

Dan tahun ini di bulan June.Hananako invitation on 19 June and Oggy invitation on 25 June and Unid like wohooooo hoooo.

Dua-dua rakan yang baik.Dua-dua tawaran yang bagus.Dua-dua di bulan yang sama.Dan Unid tersangkut dengan dateline yang macam nak gila.

Macam nak telan mati emak diluah mati bapa.Unid jarang bercuti, Unid jarang spend masa together dengan kawan-kawan.Bak kata seorang kawan,”Unid ko pegi la dengan kerja engko.”

So it’s decided.Walaupun financial agak kritikal dan kerja menimbun, Unid pegi juga.Minggu ni pegi Sandakan, minggu depan Perhentian.Wow…Macam banyak betul duit Unid.

Dan hari ini, settle dua percutian begitu juga bab membasuh dan mengemas bilik.Lega. Akhirnya Unid bercuti juga, dengan muka yang bertambah legam..ahh lantaklah.

Tapi berjumpa kawan-kawan baru, merasa benda baru ..it’s priceless .

Lagi sekali, thanks friends~


Terbang ke Sandakan Sabah


Berhenti di Perhentian,Terengganu

p/s: Balik kat opis, "Wahh ...project dah siap bagusnyer." Boss balas," Banyak la ko." He he he