Search This Blog

Thursday, April 24, 2014

Pengganti John

Okeh... penat troubleshoot javascript ni.Belum lagi nampak cahaya, blur saja.Mehla update blog jom.

22 April 2014 Unid terbeli ikan laga.Terbeli sebab memang tak fikir nak beli pun hari tu.Memang ada berangan nak bela ikan kat office macam dulu-dulu.Tapi tak pernahnya tekad nak beli.

Hari tu masa temankan member pi bank, unid singgah satu kedai ikan ni.Saja usha-usha sebab boring tunggu member settlekan urusan bank.Lepas dia settle, kitaorang pi makan area situ.

Then dah masuk kereta nak balik office,tiba-tiba jer unid cakap,'Rasa cam nak beli jer ikan tu.'

'Beli jer la.'

So terus masuk balik kedai tu dan pilih ikan dan segala keperluan berkaitan.Ikan laga lah yang paling sesuai dibela di office setakat yang unid tau.Sebab tak perlu space besar, tak cerewet, dan yang unid suka sebab dia aktif.Teringat ikan lama unid nama John, nak dekat dua tahun unid bela dia(2 tahun tu termasuk tempoh masa dia bukan hak milik unid lagi).Bila tuan dia resign, dia bagi kat unid.Tapi tak tau mati sebab apa, hopefully ikan yang kat office baru ni panjang umur lebih lagi.

Nah layankan picture-picture officemate unid yang baru.Nama masih lagi dalam pertimbangan.Nak letak nama John sama macam ikan dulu tak boleh sebab ada manusia nama John kat office,kang konflik pulak.Bleu Tiger or Baby Blue or Bleu Fin or Blurry Blue adeh...tatau nak boh nama apa ni??

Pokok tu bukan plastik ya.

Ring tu adalah dari botol Spritzer.


Letak batu, tapi temporary sampai jumpa batu lain.Sebab?Batu tu bukan hak milik saya =)

Ikan rm6 , tank rm 15 , anti chlorine =? ,pellet=? .pastinya total rm25


Kadang kadang pi letak cermin dekat tank, saja nak bagi dia marah.



Bila marah semua jadi kembang.Lawa kan..tapi takleh lama-lama sebab nanti stress.
Bila dah mula bela ikan, maka rajin mencari pengetahuan pasal ikan ni.Ni antara web yang unid rasa menarik BettaCare101.Mula banyak tanya kat sesiapa yang ada experience.=) . Kan, bertambah pengetahuan.

Yang bestnya, bila boss nampak dia cuma pesan,
"Jangan buat satay fish sudahlah ye."

Thursday, April 17, 2014

Tips : 14 Perkara yang perlu anda lakukan sebelum mengakhiri hari kerja anda (tajuk kemain)

Tips ni unid baca dari Forbes .Berapa banyak antara kita yang buat benda ni?Actually end of our work day is equally critical like how we want to start our day.Huh, ingatkan pagi-pagi hari saja penting, rupanya before balik kerja pun ada perkara-perkara yang perlu dibuat untuk memastikan hari esok kita berjalan lancar.

Meh tengok perkara apa yang perlu dibuat di akhir hari kita.

1) Periksa balik senarai kerja untuk hari ini.
Pastikan to-do list kita untuk hari ni banyak dah selesai.Kalau rasa tak puas hati, atau tak settle kat mana-mana plan balik bila nak buat.So kalau tak buat lagi pun tak adalah ketinggalan banyak sangat.

2)Periksa jadual untuk hari esok.
Haha.. penting, mana tau esok ada meeting pukul 7 pagi.Buatnya kita tak check lepas tu lupa terus takke haru.At least check dulu, so takde la kita nak tidur lambat atau berjimba sampai pagi bila kita tau esok kita ada meeting kan.

3)Periksa  dengan boss dan kawan sekerja.
Mungkin perlu discuss dengan boss atau kawan sekerja tentang status progress kita.Dalam masa yang sama, kita dapat updates dari mereka.Boleh double check dateline ke, make sure everyone synchronize with us.Takdalah boss kita fikir A , kita fikir B.

4) Berkemas.
Kemas sikit tempat kerja kita.At least make sure mug dibasuh, so tak adalah esok bau nescafe basi =). Plus kemaskan Inbox email sekali, inbox ni cepat jer penuh.Boleh la delete atau labelkan yang mana patut, Unid sendiri pun ada 1 k yang belum dibaca V(-,-)

5)Habiskan kerja yang tak perlukan phone contact.
Dah nak abis office hour, selalunya kita akan focus dengan kerja-kerja yang tak depend sangat dengan orang lain.Contoh hantar email untuk update status , buat report , coding yang simple-simple ke. At least waktu petang orang pun kurang kacau kita.

6) Tutup dengan baik.
Maknanya jangan tinggalkan benda-benda yang senang nak handle tergantung-gantung.Yang mana senang nak settle , settlekan cepat.Jangan bertangguh...kalau tak dalam mimpi akan keluar.

7)Buat senarai kerja baru.
Plan apa yang patut dibuat esoknya.Senarai kerja ni boleh ditambah baik keesokan hari, tapi tak salah kalau kita senaraikan awal-awal.Esok boleh revise balik.Bunyi macam susah, permulaan memang kelam kabut sikit tapi bila lama-lama kita akan jadi teratur so akan jadi lagi senang.

8)Muhasabah diri.
Tengok balik achievement kita.Apa yang kita dah capai -should reward ourselves.Kalau ada apa yang belum lagi kita capai .Takpa , esok usaha lagi ya.Janganlah nangis pulak.LOL

9) Ucap bye bye.
Bila rakan sekerja kata 'bye bye, see you tomorrow' atau 'balik nanti drive elok-elok' , kita automatic rasa happy.So apa kata kita buat benda yang sama.Baru ada aura positive dalam office.Kawan-kawan pun akan happy dengan kita.

10)Tinggalkan nota positif.
Heh.. yang ini best juga kalau try buat kan.Buat message yang happy dekat rakan sekerja.Esok pagi pagi bila mereka baca, mesti senyum sampai ke telinga.Just tulis email  dengan ayat-ayat yang happy dan positif. Huhu..boleh cuba walaupun bukan setiap hari.

11)Jadi hijau.
Jadilah hulk hogan.=) . Make sure turn off light , aircond dan benda-benda yang sepatutnya.Jimatkan bil elektrik.

12)Disconnect.
Bila dah balik kerja,jangan gatai nak bukak laptop dan kerja.Just notify rakan sekerja anda yang anda memang jenis yang tak angkat phone atau discuss kerja after office hour.Masa ni masa untuk diri anda, famili dan kawan-kawan.Company belum tentu ada sewaktu anda susah tapi mostly family dan kawan-kawan ya.Sebab tu jangan lupa diri bila bekerja.Tapi kalau dalam mode on-call , tak dapatlah den nak tolong.

13)Tinggalkan stress anda kat pintu office.
Jangan bawak balik stress ke rumah.Sakit hati bila mak, ayah atau kengkawan nak bercakap dengan kita bila kita stress.Sikit-sikit nak mengamuk.Macamlah kita seorang jer ada masalah kerja, padahal berlambak lagi orang yang bermasalah dari kita.Kalau kita stress...janganlah pergi stresskan orang yang tak bersalah.

14)Balik rumah.
Tak payah nak aim untuk balik paling lambat hari ni.Tak ada faedah pun.Lambat laun produktiviti kita down.Dah balik lambat dari office, pastu makan tak tentu, tidur tak tentu.Esok pergi kerja takleh focus, stress ...kan dah down.Issue akan jadi meleret-leret tanpa kita sedar.

Itu  sahaja yang unid faham dari bacaan unid.Share dengan harapan berguna untuk semua, to be true unid pun salah seorang workaholic gak.Tapi  dah nak insaf sekarang =) .Waktu kerja consume banyak masa dalam kehidupan kita, jadikanlah ianya sesuatu yang happy dan fun.Kalau setiap hari lapan jam kita dalam keadaan stress, mungkin kita patut buat sesuatu.

Actually Unid baru start sikit-sikit.Especially kat time management.Unid kenal seorang member ni, dia pesan seeloknya buat plan untuk setahun.Baru kita nampak masa kita buang kat mana.Dia cakap, tak salah nak plan dalam kalendar bila nak basuh baju.Hari tu unid pi office dia, semua target dia untuk tahun ni dia tulis besar-besar and tampal kat dinding.Siap ada gambar lagi.Dia  juga pesan, penting untuk ada target.Jangan fikir susah ke tak nak capaikan target tu.Tapi fikir dulu apa target kita, susah dan senang tu serahkan pada Allah.Kita usaha saja.

Masa meeting dengan boss unid kat US ,sempat usha calendar dia.Wah ...waktu lunch pun ditulis dalam kalendar, padahal everyday waktu macam sama ja, amik anak pukul berapa.Walaupun tugas tu rutin ja, tapi bila ditulis dalam calendar baru kita dapat trace berapa banyak masa digunakan and hidup jadi teratur.Boss ni memang terkenal dengan kepandaian dia mengurus project.Bila dah nampak calendar dia, baru boleh faham kenapa dia pandai urus project.

So ini lah calendar unid, masih banyak yang kena improve.To do list tu banyak yang unid tak senaraikan pun, pakai buat ja dulu.Lepas tu tak nampak apa yang dah dibuat, bila orang tanya balik baru nak kena selak-selak balik untuk check status.Kalau dah statekan dalam senarai kerja , at least specific.Bila boss tanya, boleh tengok senarai kerja pastu bagi update ja.

Calendar office

Calendar personal.



Huhu... bila unid review balik,tahu-tahu sepanjang hidup unid mungkin dihabiskan untuk tidur dan tengok tv ja.^(-,-)^ Mari berusaha lagi dan hopefully this is not chicken shit.




Monday, April 14, 2014

Explore

Minggu ni unid tak balik kampung, fyi unid boleh dikatakan 99% balik kampung time weekend.Sangat jarang unid menghabiskan weekend di Penang since kerja kat sini.So boleh dikatakan knowledge unid pasal Penang amatlah sedikit.Kebanyakan berdasarkan apa yang orang habaq dan bacaan di Google sahaja.(-,-)~

So plannya today unid nak explore Penang dengan member, sekali kereta dia terlibat dalam kemalangan pulak.Mujur la takda apa-apa, tapi dia takleh join unid untuk berjalan-jalan kat Penang.Jadi unid terpikir, alamak adakah nak dibatalkan sahaja program jalan-jalan hari ni?

Dalam dok fikir tu, unid pi berenang dulu sampai pukul 9.Lepas berenang tu rasa nekad, ish...rasanya tak boleh nak menghabiskan masa hari ni dengan terperap dekat rumah mengadap facebook atau membaca buku-buku berfaedah.Tekad nak berjalan sendiri... alaahhh Penang jer pun unid, bukannya luar negara pun.Ya,sometimes nak explore seorang diri memerlukan kekuatan walaupun kat tempat sendiri.(T-T).            Takpa kita pi melawat muzium ja dulu.Maka unid pun menggoogle wow...banyaknya muzium kat penang.Boleh ke ni??

Tengah siap-siap tiba-tiba terfikir teringat member baru yang unid jumpa masa swimming class.Terus give her a message.Wah...bestnya bila dia cakap okay without any hesitation.

So unid pun pi amik dia kat rumah.Rumah dia berdekatan Island Hospital.Unid tak pernah sampai lagi Island Hospital ...wah bestnya discover tempat baru lagi.Dah update satu lagi landmark dalam kepala otak.

On the way nak fetch dia... nampak signboard Rumah P. Ramlee...terus excited.Bila jumpa dia, terus plan -meh kita pi Rumah P Ramlee dulu.











Letak gambar kucing sekadar menghormati privasi member.
Melawat Rumah P. Ramlee memang meralikkan.Unid suka perhati benda-benda lama selain benda benda baru.Banyak knowledge tentang P. Ramlee kat sini.Bayangkan dulu Jalan Ampas Studio tu well known sampai ke peringkat antarabangsa, ala ala Hollywood gitu.Tapi sekarang industri seni kita ke mana ya?Padahal zaman dulu kita cukup terkenal, tapi sekarang?Seolah-olah orang kita tak reti buat filem dah...atau reti tapi tidak dihargai maka ianya tenggelam begitu saja.Jadi jika ada orang kata kita tak boleh buat filem, bukankah dulu kita boleh?Buatlah filem-filem yang bermutu, yang boleh jadi iktibar,tak semestinya ikut sebijik sebidun seperti P Ramlee tapi IMPROVE.Ada banyak jer filem/drama Melayu yang unid suka.

Member unid yang teman unid tu berkata:
'Mungkin bila seseorang itu ikhlas, benda tu akan sentiasa diingati.'
Ya, terfikir juga..Tan Sri P. Ramlee cuma dapat gelaran selepas dia mati, dia mati pun bukan dalam keadaan kaya raya walaupun sepatutnya orang yang begitu banyak hasil kerjanya mendapat royalti yang setimpal.Mungkin kerana dia sangat minat dalam bidang seni, sehingga tak begitu berkira tentang duit ringgit.

Unid tak ambil gambar suasana dalam bangunan sebab ada larangan ambil gambar.So silalah datang sendiri ye.Kawasan ni terbahagi kepada tiga 1) Rumah P. Ramlee , di dalamnya ada perkakasan rumah, gambar-gambar. 2) Galeri , di sini banyak tentang hasil kerja seni beliau  dan 3)Auditorium , tatau ada apa sebab masa tadi tutup la pulak.Masuk free, tapi kalau nak menyumbang silakan.

Suasana dia tenang ja, ramai veteran duduk lepak di pondok rehat sambil layan lagu P.Ramlee.Bila dah explore tentang P.Ramlee tiba-tiba teringin nak tengok filem 'Sabaruddin Tukang Kasut', macam tak pernah ada kat tv ja.

Lepas tu kami kelaparan, berhenti makan di astaka berdekatan dengan Stadium Pulau Pinang.Semua makanan selamat masuk tanpa sempat ambil gambar. V(-,-)

Berhampiran ada pasar, member cakap pasar ni dibuka awal.Pukul 6 atau 7 pagi gitu.Waktu ni dah pukul 2 lebih, semua berkemas nak tutup.Dekat sini semua barang ada,Unid masuk jap, memang bermacam macam barang.Barang antik pun ada.


Tudia bangunan stadium pulau pinang

Lepas tu , kami mencari muzium pulau penang.Heh... guna GPS, elok sampai satu kawasan tiba-tiba signal lost.Berpusing-pusing la kami dibuatnya.At last sampai gak.Muzium ni terletak di Lebuh Farquhar.

Pun sama, takleh ambil gambar.Sila datang sendiri ya.Tapi bagi unid memang tempat ni informative and rasanya segenap sudut diletakkan  artifak-artifak (pergh...ayat) dan info berguna.Muzium ni ada dua tingkat, dua dua fully occupied with informative stuff.Kalau hangpa nak tau asai usul Pulau Pinang, siapa Francis Light,siapa Farquhar tu?Pasal kaum kaum dan bermacam-macam lagi mai la na.Seringgit saja rega tiket.Memang tak nyesal habaq hang!


Sempat snap gambar signboard ja, jangan marah ya!

Ni bangunan mahkamah, opposite dengan muzeum.

Lepas tu (berapa kali lepas tu da...) kami lapar.Ingat nak cari cendol tapi tah sesat tiba-tiba nampak Restoran Kapitan yang penuh manusia.Unid pernah makan yang kat Queensbay tu ja.Disebabkan member unid tak pernah pergi, kami pun makan kat sini.Tapi tak amik gambar jugak...dah kenyang masuk perut baru teringat.

Contengan contengan begini banyak di kawasan pusat bandar sini.
Mungkin boleh plan 'Sehari memburu contengan'
Dah makan semua, tau-tau dah petang.So kami pun balik jer la.Total km meronda hari ni ialah 61 km , bar minyak unid dari 3 tinggal 2 ja.Satu bar minyak ja dia guna, ni yang buat unid sayang kat ceri ni.

Bila difikir balik , bersyukur sebab unid tekad jugak nak berjalan dan bersyukur jugak dalam bertekad tu ada member nak join.Memang kalau nak berjalan especially seorang ni memang ragu-ragu sikit kecuali shopping mall =) .

Hari ni cuma boleh kaver sikit ja, maybe sebab bergerak pun dah agak lewat.Tapi tengoklah apa yang unid dapat.I believe...inshaaAllah I can cover more next time. Ni kira batu loncatan sahaja ni. Test the water first.

Manyak lagi tak pi ni.Hari ni baru kaver dua tempat tak termasuk sesat dan makan.
Penang adalah antara tempat famous di dunia.Rugi kalau unid biarkan tanpa diexplore.I m happy when I choose to wear my sneaker and go out today =)

Kasut ni ada kenangan sendiri.Dibeli di Medan,Indonesia =)



Saturday, April 12, 2014

Restoran Cergas??!!

Baru-baru ni member unid bawak pi makan satu restoran ni.Before pi makan dia dah bagitau yang restoran ni ramai orang, sedap and bla..bla..(ayat puji pujian). Tapi bila dengar dia sebut nama restoran,unid jadi terpikir banyak kali,FYI member unid ni cina.

"Around Bayan Lepas, the restaurant name is Cergas.'

Cergas??Untuk restoran cam tak sesuai jer nama tu.Pastu unid syak mesti member ni salah sebut.

Takperla...cool ,so kita orang pun pi la.Restoran ni dekat area Bayan Lepas dekat dengan airport.Nak cari parking agak susah.Once dah settle,dia pun tunjuk kat unid restoran tu.

-RESTORAN CARGAS-

Memangla member unid salah sebut Cargas jadi Cergas tapi...adakah cargas ejaan lama bagi perkataan cergas?Berfikir lagi.Bila masuk restoran tu, punya la ramai manusia tak kira bangsa beratur.
Pakat nak amik nasi pastu pilih lauk.Hah...beratur la kami.

Unid amik gulai ikan pari(seumur hidup ni la first time makan ikan pari masa gulai), sotong , sayur cendawan,sayur bayam, pastu isi lala goreng ke(tak sure,tapi bukan kerang).Banyaknya compare dengan member yang just amik dua jenis lauk.Pastinya depa amik ayam goreng dan unid tak amik.Oh, plus air oren unid kena charge rm10.50. (T-T) Banyaknyer unid makan.

Masa dok makan tu masing masing dok perati logo restoran tu.

Unid rasa yang bulat tu bukan jam, sebab jarum dia tak cukup 12.

Dia pun kira gambar jarum yang ada kat logo tu.
Yala..tak cukup 12 jarumnya.Dia pun setuju la dengan unid.

Kami sama-sama berfikir apa makna logo tu, sekali unid datang dengan idea.
Mungkin betul nama restoran ni CarGas (Gas Kereta) sebab bentuk logo bulatan dengan jarum tu boleh jadi gas measurement.Dia pun -'Yala.. boleh jadi betul.'


Wah...seronoknya kami bila jump to the conclusion.Walaupun serious tak logic.Apa kena mengena gas kereta dengan restoran??Atau lebih tepat mungkin angin kereta?

Beberapa hari kemudian, unid dinner seorang member ni.So unid pun bercerita pasal restoran ni and nama dia yang pelik.Sekali member unid gelakkan unid.

.
.
.

Memang maksudnya lebih kurang sama dengan cergas.Tapi makna dia boleh jadi macam rushing atau cepat.Contoh rushing serving food,rushing eat.
'Cargas cargasla bila hidang tu.'Ayat buatan sendiri tah betul atau salah.

 Sampai sekarang unid tak jumpa lagi rujukan yang jitu tentang makna cargas. Tapi pastinya kereta gas bukanlah makna nama restoran tuh.Jenuh jugak unid kena gelak.(T-T)

Nota:Pesanan member unid, next time you should try their fried chicken.