Search This Blog

Wednesday, March 30, 2011

Saya memang bukan baik

Saya memang suka merungut.
Saya memang out spoken.
Saya memang bad temper.

Tapi saya lupa, Tuhan bagi saya semua ni sebab sayang saya.Saya patut pikir bertimbun-timbun pahala yang saya dapat sebab sabar.Saya sangka, semakin Tuhan menimpa bala terhadap saya, Dia benci saya.

Saya salah sebab fikir Tuhan begitu.Padahal susah atau senang yang Tuhan bagi adalah yang terbaik bagi saya.
Saya patut ingat satu perkara

Seseorang yang beriman  itu, tak kira dia kalah atau menang di dunia ini.Dia tetap menang di sisi Tuhan!

Jadi saya patut menambah ilmu dan amalan, supaya saya sentiasa menang di sisiNya

Tuesday, March 22, 2011

Langgar Pantang

He he he ... Kepada sesiapa yang membaca entri saya mengenai kopi  , tentu tau betapa beria-ria saya nak berpantang.Siap buat kiut ticker lagi kat  left pane blog ni, konon 44 hari nak pantang kopi.

Nak dijadikan cerita, saya ada tiga hari training tentang SQL Tuning.Breakfast diorang hidang coffee, tea break also coffee.First day, saya berjaya mengawal nafsu.Hari kedua, berjaya tapi terbabas dengan seteguk nescafe sewaktu tea break.

Alasannya ... saya sungguh mengantuk.Sampai gigi saya sakit sebab ngunyah mentos tapi mata ni still kuyu jugak waktu training.Akhirnya saya meneguk seteguk nescafe.

Huwaa..habis pantang saya!

Sunday, March 20, 2011

Bengang!! :P

Yang membuatkan saya bengang tentang kerja saya.....


Tunggu test punya la lama ...sejam ..dua jam.. wahh sikit lagi nak habis.. tup tup server down.Kena configure and retest balik.

Punyalah terbeliak biji mata, perati error betul-betul... tup-tup ada stupid error termiss..kena la compile balik satu-satu..deploy balik dan setup balik...

Alamak error...kenapa leh jadi camni? Sebelum ni tak jadi pun?Kelam kabut nak trouble shoot, masa tu jugak IDE hang and automatic suma application hang..rasa nak humban jer notebook tuh.Hang jer dah nak dekat dua jam!!

Dah slow, touchpad plak cam takleh pakai.Asik nak terdrag jer.Mouse pulak lagging semacam, macam dok angkat gajah.Last-last mouse tu campak jer dalam tong sampah!Bengang!!

Thursday, March 17, 2011

Diet

Okay...saya bukanlah penggemar kopi asalnya.Dekat rumah, hanya abah saya jer minum kopi yang lain sume teh.Saya pun sangat suka teh, especially waktu petang.Kalo tak minum petang rasa missing plak tapi itu hanya berlaku di rumah.

Di office, semenjak saya berkhidmat di tempat baru ini saya sudah terkena symptom ketagihan.Ketagihan kaffein.Ketagihannya hanya berlaku di office sahaja atau senang cakap waktu weekdays jer, weekend I become tea person.

Apatah semenjak adanya coffee maker yang jahat tu, lagilah ketagihan ini menjadi-jadi.Latte or mocahinno (tak sure spelling betul ke tak-bantai jer).Especially kalo saya sedang memerah otak.Tapi saya perasan juga, saya susah nak tidur even tidur pun mesti terjaga.Adakah ini bahana kaffein?

Hari ini saya teguk coffee sampai ke petang.Sekarang saya rasa system saya nervous, tak termasuk dehydration lagi.Masa masuk Guardian tadi dok usha-usha barang, saya terfikir, tak guna saya survey produk apa yang paling baik kalau pemakanan saya tak jaga.Kan? Kan? So mulai detik ini saya akan start diet kopi.Teh takleh, teh masih dimaafkan walaupun berkaffein, aci tak?Alaa ..minum teh waktu weekend jer pun. Kita ganti ngan  minuman lain,  back to Milo, owh ... maybe can try Horlick.

Jangan ada sesapa pula nak belanja unid kat coffee bean. :)

Monday, March 14, 2011

Super Moody

I was late today.I woke up late this morning and picked 'wrinkle-less' blouse gift from my sister.

Because I was late, I didn't have proper breakfast, just hot cocoa drink and mochacinno from office coffee maker.In the morning, I was staring at my notebook screen for almost awhile.I knew I have a lot of work but with mood swing symptom , I was quite positive that I am not going to make it today.My brain seem stop function.I am having really high emotional breakdown lately.Maybe because last time, the program that I've  tried to deploy was completely a mess.It is failure, and still I am progressing to put it into pieces.

My counter part suddenly IM me, asking if there any help from her that I need.I was not sure, I blur but I just update her whatever on my side.Just giving her what I am going to do for today even I am not really sure either I can accomplish or not.But it come accross my mind , consider it was Sunday for US, and plus today morning was their evening, I just pushed my self and try my best to overcome my Monday Blues.

Slowly, I started warming up my brain engine and I really lucky to have good colleague.Sometimes I just wondering how they can stand my blur and idiocy. At last today, I completed writing database procedure (Of course after fighting-discussion-laugh with my friend).I return home at almost 8.00 pm.

I just thinking, sometimes we have tried it badly but we still fail, but sometimes we didn't put much effort on it, it will come out smoothly.Magic isn't it?

Thursday, March 10, 2011

KFC ~ idamanku selalu

Ada la seorang  sahabat ni, bila ditanya ,"What your favorite food?"

"KFC".Dia jawab, "At least once a month I will have it."

Kiutnyer~. Mari kite ubah sikit.

Apa makanan kegemaran anda?
Ayam goreng!

Kiut kan?Rasa cam tanya budak-budak, padahal sahabat saya tu dah tua pun.Tapi saya pun suka KFC and McD. Tapi takde la must have.Jarang makan depend on craving level.

Saya suka drumstick and wing.Pastu cicah ngan coleslaw mix ngan chili  sauce.Yummy~.

 Tapi natijahnya, lepas jer saya makan KFC, McD atau Meggi, kepala saya automatic gatal-gatal.Mulala keluar dandruff.Mula tergaru-garu cam monyet.Huissh...allergic ke saya?So every time saya enjoy those sinful food, I have to enjoy the itchiness and hair wash.


Owhh...walaupun lapar saya sangat pantang kalo dia kasi kombinasi dada atau bontot, at  least wing ngan bontot ke drumstik ngan bontot ke?Ini lah jadinya kalo tak mention awal-awal.

Anda sudah cubakah donat yang confuse samada dia donat ke ikan tu?
p/s: Laparnya bila tengok gamba-gamba lama ni.KFC ada delivery ke?

Wednesday, March 9, 2011

Women's Stuff

When I bought Extra Virgin Olive Oil and put it on my desk , one of my colleagues staring at the tall bottle.He lifted up the 500 ml Olive Oil bottle and looked at the label.

"Well, this one is use for cooking right?" Maybe he saw the sentence, 'Ideal as a dip or for salads'.

"Humm.." I smiled.Because the main objective I bought that Olive Oil is not for cooking.Hihihi but I plan to put it on my face, hair and etc.But I just keep quite because I am not sure what his reaction if I tell him all the stuff that I am going to do with the olive oil.

Monday, March 7, 2011

Kerja

Baru jer merun kan job.Saya tak berharap pun dia akan run smoothly sebab saya tau ada error.Cuma saya tak faham kenapa error tu jadi, so saya run for trouble shoot.Dah lebam mata saya asyik berjaga jer, sometimes saat-saat cam ni rasa nak menangis juga.

Kadang-kadang rasa give up juga, mungkin orang akan cakap saya ini workaholic tapi setiap kali task yang ada , saya fikir ianya tanggungjawab saya.Apatah lagi jika orang lain bergantung terhadapnya.Saya faham user nak system yang canggih manggih and bug free.Percayalah, saya sedaya upaya menghappykan semua orang.

Dan mungkin ada orang yang berkata buatlah benda lain.Setakat ini saya tatau nak buat apa melainkan menulis blog dan bekerja.Weekend jer balik kampung, tupun rasanya masa untuk diri sendiri takde la banyak sangat, kebanyakannya family(hantar adik pi sekolah, bawak mak pi pasar, uruskan persekolahan pasal adik2 dan pelbagai lagi).Takde member pun nak diajak melepak atau berbual. I come to Penang just for work only and I go to Kedah just for my family.Tu jer my life routine.

Hopefully Tuhan akan menolong saya di Judgement Day nanti.Ibadat saya tunggang langgang, takde aper pun yang nak dibanggakan.Cuma buat baik ngan famili, itupun tak sure sempurna ke tak.Hopefully every single effort that I put on my task in the name of responsible will be counted.

p/s: Mintak Tuhan jauhkan saya dari sifat munafik dan fasik, baru terbaca tentang neraka yang paling bawah adalah disediakan untuk orang munafik (berpura-pura/hipokrit)

Thursday, March 3, 2011

Who am I

Who am I?
When I stare at the mirror and I feel smaller
Smaller...smaller
I am shorter than the taller
I am naive than the intelligent
I am so small until I become invisible
I hope I am invi where no one can see me.
Again I look at myself, and become tiny little thing!