Search This Blog

Sunday, February 19, 2017

Lombok January 2017

Assalamualaikum dan hai all,

Hari ini unid nak update on my travel last Jan.Kami pi 22-28 Jan 2017.Hopefully entri ni pendeklah ye.[pendek sangat]

Okay unid tak akan update details pasal Lombok, sebab unid tau info pasal Lombok ni banyak kat internet.Tempat cantik, ko type jer kat Google.Bersepah info.Jangan malas okay, nak travel kena rajin buat research.
Ini itenary kita orang,unid dah update balik based on real journey experience.

Day 0 - Jan 21 2017 (KLIA 2)

  • Bermalam di airport to discuss balik itenary, synch kan information between team member.Before that all team member should know itenary roughly and masing masing buat research especially tempat yang teringin nak pergi.
  • Confirmkan FIRST DAY itenary ;contoh nak naik bas ke cari supir.Kalau cari supir, make sure dah contact and inform them bila kita sampai.
  • THE REST OF THE DAY itenary semua ada info termasuk contact supir, harga package kalau nak amik,taxi number and route.In other word WHERE, WHO and HOW sudah ada tapi TAK PERLU CONFIRM LAGI. Simpan dulu as back up.
credit pic to @enikhalid

Nota :
  • Kami bermalam di airport sebab flight pagi and seeloknya semua team member ada untuk synch info.Cara ini paling effective so far.It helps to reduce assumption between team member, kalau tak tahu at least semua orang tahu kita tak tahu.Kalau tahu, semua orang tahu kita tahu.To avoid kekerapan berlaku kes kes : "Eh, ingatkan kau tau?" atau "Bukan patutnya gini gini ke?" Believe me,it is not going to be fun journey kalau banyak konflik.
  • Kami cuma confirm itenary first day and keep the rest as not confirm.Kenapa?During travel, mana tau kita akan jumpa option yang lagi mudah dan murah atau yang lagi menarik? Masa ini kita boleh decide based on our travel pattern.Contoh, kalau untuk hari kedua dah beli package snorkeling, sekali sampai sana package ada package yang sama tapi lagi murah?Atau tiba-tiba jumpa backpacker lain yang bagitau ada supir yang lagi murah?Kalau kita dah book semua dari sini siap-siap, bukan ke susah nak tukar?...still don't regret just enjoy the journey ya (-_-||

Wednesday, February 15, 2017

People Position or Priority?

Unid jarang ambil tau politic office.unid jenis kerja mengadap komputer sampai orang sebelah pun kadang unid tak perasan datang ke tak.Sungguh tak tipu, perangai don't care ni memang dari sekolah.Tolonglah jangan ikut ya.

Tapi tak bermakna unid buta kayu langsung ya.Unid sedar ada, cuma malas nak ambil pot.

Hari tu tiga hari berturut-turut unid balik tren dan terdengar orang bersembang pasal issue kat office.Silap tak perati lanyard tengok company mana.Boleh ban siap-siap.

Memang kat mana-mana ada jer manusia yang hasad dengki, kaki kipas, escapist,sombong.Seriously menakutkan.

Hari ini tiba-tiba terjebak dengan perbualan macam ni, and then unid ditanya soalan lebih kurang macam ni,

"Macam mana you prioritizekan request?"

"Oh, unid memang tengok impact of the request.Kalau benda tu memang critical macam defect ke, data issue ke atau yang prevent people from working memang unid akan attend yang tu dulu.Kalau setakat font tak berapa gelap,memang unid akan letak dalam list buat bila lapang atau sebagai *take a break task.I don't care who yang request.Kalau two request between intern student and manager.Yang intern inform ada defect dalam system which melibatkan duit customer dan manager request nak tukar font email subject from Arial to Calibri, maaf lah manager.Unid akan entertain yang intern student punya request."

Tak lama dulu memang ada request untuk access to system.The reason because the person just want to explore.So unid letak dalam pending because I am working on other stuff which is higher priority lagi pula dia nak access sebab nak explore--plus dia bukan sales rep pun.

Tiba-tiba ada message masuk tanya kan request tu."Do you get request from this person bla bla?"

So unid dengan muka badaknya tanya, "Siapa dia?"Okay, satu lagi kelemahan unid adalah susah nak ingat orang.Tapi takper, dengan teknologi FB,insta inshaaAllah selesai [baca:gurau jer la]=)

Tiba-tiba jer budak yang tolong tanyakan request on behalf special people tu tanya balik,"You don't know him?He is bla bla..."

Loh...dia nak access untuk explore.Kalau I bagi access right away belum tentu la head of xxx dept tu akan explore right away especially kalau banyak lagi task yang kena buat.Dan he should understand kalau request dia lambat sehari.Oh, tapi unid tak reply macam tu la.Unid just cakap , "I am doing other thing so nanti I tengokkan dia punya request."