Search This Blog

Thursday, June 30, 2011

Nutox and MJ Mask

I went shop at Giant Guardian yesterday.Actually I prefer to shop
at QB because I can survey price between Watson and Guardian.But I ended up at Giant Guardian because I was very lazy to drive
and look for parking.

What stuff that I’ve bought?



1) Nutox
I tried their Advanced Serum Concentrate before, not sure either it's good or not.But it does not break me out, no greasy feeling and has very light texture.So I just repurchase it, who know it can improve my skin.Also I want to try Nutox Skin Refining Astrigent because my Simple toner almost finish..It's been very long time I was using
Simple toner.Simple so far is doing good as a toner but I just want to try Nutox.The good about Nutox is they have Halal certificate.It does not mean that other product that does not have Halal certificate is non halal but it help us to feel safe right? Because we quite tired to check out the ingredient ourselves.


2) Montagne Jeunesse Mask
I never have favorite mask.I think mask time should be fun and different depend on the skin need and of course my mood.4 masks for RM20.40, good! :)

Thursday, June 23, 2011

Abi and Chimong

Here video Abi and Chimong.It was recorded before we bring Abi to vet and before we find out that Chimong is the mastermind of Abi's pain.

But till now , we love both of them.Please ignore my annoying voice.Seriously annoying!

video

Wednesday, June 22, 2011

Teman Pagi ku

Sebenarnya my favorite breakfast is Nasi Lemak.Imagine the oily sambal ikan bilis, plus egg and fatty rice.Urrghh..siksanya bila membayangkan.Tambah plak dengan kopi O ke, teh tarik ke, teh suam ke.Isk..dosa tau!

Tapi saya jarang makan nasi lemak.Reason? Saya sibuk lately. Pagi-pagi sampai office , saya terus buka lappy and tengok email, check testing result dan bla..bla.. Sambil tu saya akan ambil mug, letak 3 sudu susu kambing.Kemudian saya akan pergi pantry ambil air panas.

Kemudian saya akan cicah biskut tu dengan tadaa..my new favourite biscuit from IKO.Muesli Biskut, I love it sebab dia besar and feel macam makan cereal tapi dalam bentuk biskut.Breakfast dengan teman sehidup semati - notebook.

Saya suka MUESLI CRACKER from IKO, yang lain kurang sikit.


Dan kalau masa tak mengizin, maksudnye ada issue gila babeng kat production, meeting pukul lapan , saya selalunya akan end up dengan mochahino dari Coffee Maker.

Tuesday, June 21, 2011

Ingatkan Kawan rupanya ...

Abi makin membesar and sangat kiut.Very playful tapi tula she's alone.So we think we need to find new friend for Abi.Tapi susah betul nak cari yang sekufu.At last, di suatu pagi yang indah kami mengutip seekor kucing orange di market Baling.

Nama diberi ialah Chimong.At beginning, saya susah nak pronounce his name.My mom la yang kasi, dia cakap Chimong sangat lincah and nakal so sesuailah dengan namanya.

Yup, Chimong sangat lincah.Dia tidur siang and malam  dia all out habis.The whole house messy, and kitaorang memang tak larat nak jaga dia.

Abi sangat menyampah dengan Chimong.Chimong melawak kasar.Yela kucing kampung mana nak sama dengan  Puteri Salji macam Abi.Pantang sentuh sikit, Abi menjerit macam nak cari gaduh.Seriusly dia sangat benci dengan Chimong.Aduh, puas kami memujuk Abi supaya bersabar.Susah jugak ada kucing yang berlagak nih.

Tak lama kemudian, Abi sakit.Perutnyer kembung membulat.So kami hantar di Jabatan Haiwan Baling.Pegawai tu cakap Abi kembung perut, dia bagi ubat angin.Tapi two weeks later takde tanda-tanda sembuh.Malah parah, Abi takleh berjalan.Lesu macam menunggu mati.So bawak lagi ke Jabatan Haiwan, pegawai tu bagi ubat kembung and multivitamin.

Masa saya balik rumah and tengok keadaan Abi, dia sangat parah.Takleh nak pegang mesti dia mengiau sakit.Dah macam lumpuh.Ada satu hari tu, Chimong kacau dia, and dia tergolek-golek jatuh ke paya helpless.Nasib baik lah waktu tu saya nampak.Memang kami berjaga-jaga disebabkan Abi sakit sampai macam tu sekali.So mungkim Chimong jadi jelles.

 Akhirnya last weekend, pagi-pagi saya dengan emak bawak Abi ke Klinik Haiwan Kulim.Humm..bayangkan dari Kuala Ketil ke Kulim, mau jugak setengah jam.Nasib baik Abi sangat baik, diam jer.Aduh..dah kata sakitkan.

Klinik tu ada dua bahagian, satu untuk doggy and satu untuk haiwan-haiwan lain seperti kucing, rabbit dan lain-lain.So kitaorang mendaftar.Klinik tu bukak pukul 10 tapi doktor belum sampai jadi sambil menunggu kami meninjau-ninjau keadaan klinik.Sebelah klinik ada petshop.Humm..cuci mata lah tengok haiwan-haiwan comel.

Bila doktor panggil masuk, doktor timbang berat Abi.900 gram.Kemudian doktor belek belek Abi.

Doktor : Ada tak kucing lain kat rumah?Yang selalu suka dakap2 dia and melawak dengan dia.

Kami : Adalah.(Hairan dengan soalan doktor, terus terbayang Chimong). Ada, Chimong namanya.Memang kasar kucing tu.

Doktor : Umm..kucing ni kena gigit dengan kucing yang satu lagi.Kucing ni kecik lagi, so saraf dia lemah.Sini cuba tengok bengkak.(Doktor belek kawasan bengkak, kitaorang tak perasan pun sebab bulunyer putih sama jer) Kalau lambat hantar boleh membawa kepada kelumpuhan.

Aduh , kami langsung tak sangka Chimong lah punca si Abi sakit.Sekarang baru saya teringat, Abi start sakit since kami bawa balik Chimong.Nasib baik kami cepat hantar ke klinik.

Doktor mintak tengok ubat yang Jabatan Haiwan punya.Lepas tu, dia kasi ubat dia ; kalsium, ubat painkiller, ubat saraf and ubat kembung perut.So total RM55, uihh..terbang duit Unid. (T-T)

Sepanjang perjalanan, mak ngan saya tak habis-habis bercerita tentang ni.Yelah, kami bawak balik Chimong untuk berkawan dengan Abi.Sepanjang Abi menjerit, semua ingatkan Abi menyombong.Sampai ke sudah satu rumah ingatkan si Abi ni berlagak.Rupanya dia adalah mangsa dera.Menyesal pun ada.Tapi kami takde la nak salahkan Chimong, sebab kami juga yang kutip dia.

Malam tu, Unid tidur sambil pegang kotak Abi.Itu pun tiga kali lah berjaga sebab si Chimong yang tak reti tidor tuh attack Abi.Esoknya baru dapat idea untuk letakkan Abi dalam basket yang leh tutup untuk waktu malam or waktu kitaorang tak monitor.

And guess what?Bila kita orang letak Abi dalam bakul tuh, and tutup...Chimong duduk atas bakul macam tunggu tikus uppss..Abi dalam sangkar.Takper Bi, besok kalau kau sihat..kau telan jer la si Chimong tu.


Letaklah camana position pun, dia redha jer.

Doggy tak leh masuk pintu ni sebab dia ada division lain.Uppss..perasan tak kucing pregnant tunggu kat  pintu.Dia nak buat medical check up kut.

Pintu ini dikhaskan untuk doggy.So pada sesiapa yang ada anjing, leh bawak kat sini.


Abi cuak masa registration, mesti takut kena cucuk ni.

Mak tengah survey barang-barang penjagaan haiwan dekat klinik

Kucing-kucing yang kritikal sakitnya

Kepada sesiapa yang tak tahu Klinik Haiwan Kulim, sila refer kad di bawah.Saya faham situasi bila kucing kita sakit, tapi kita tatau nak refer kat mana.

Monday, June 20, 2011

Monday Blues

Sepanjang hari saya buat kerja dengan darah mendidih.Hish... adakah saya patut tukar kerjaya? Mungkin jual nasi lemak? Atau mungkin jadi penternak kucing yang berjaya?

Saya tatau adakah symptom ini disebabkan hormon saya tak stabil ataupun saya memang patut marah. Saya sakit hati bila kerja saya terstop sebab benda-benda yang tak patut.

1) Server license expired, and I am IMing all people and nobody know about it.Kalau ikut hati mau saja saya download haram version tapi kang kena tangkap plak.At last, dapat hidayah reinstall and reconfigure back

2)Tatau camana nak access application dekat development server while you need it.Tanya merata tapi semua salah tempat.

3) Nak fix module tu, tapi takde access nak masuk and view module tu.Terpaksa pulak bukak database and study how to make my self enable to that module.

4)Testing anda hanya berjaya dilakukan selepas beberapa jam kerana  ke'down' an satu application ni, yang saya pun tak faham kenapa at least satu hari dia kena down, pula tu support nyer sangat hampeh...

Memang saya dah macam bom jangka , tunggu masa nak meletup jer.Owh..unid sabar lah sikit ok!

Sunday, June 19, 2011

Kaki Ampu

The good thing about working in a big company as a programmer is  we don't have to do all by ourselves.We have support team that support us.The bad thing is we cannot do all by ourselves plus you need to communicate with irritating person to get job done for you.

I already tried my best to be such a good and polite girl when trying to communicate with this support guy.

Scenario 1 - We need to create public key  in order to enable sftp between two server.Of course , we can google and do it by ourselves.Most of programmers know how to do that right?But imagine, in a big company we cannot directly go to production server, configure it by ourselves.We need to log our ticket to support team.The worst is that SFTP features will be on certain application.So as a big company, we have support team for various applications and areas and we ourselves as programmer we are not really sure to which group we need to log this type of request. So let us try ask one of support team here.

Me > Do you know how we can create public key in this application?
He > I don't know.I am not developer.(Is this the good answer?)
Me > (Damn, I know you are not developer!) Ok, do you know any other support team that doing this?
He > I am not sure.you can ask other developers.

Okay. With this type of attitude, I take other action google in the company site and I am lucky I found the group that responsible in creating public key. A few weeks later, I got email from the person that I don't know asking about procedure creating public key.Humm...I can see support team not really doing their job.

Scenario 2- We have error in the application.We know that the error regarding on the memory.Usually as programmer we can directly change and increase memory space.But again, in a big company, our hand is tied and we need to look for support team and yelling for help in order to increase memory in production.

I already know the guy in scenario 1 attitude, but I tried my best to be positive and assume that maybe he is not bad but just it happen in previous scenarios he just having bad mood.So I log an issue to his group but I still pray that he is not the one who pick up the ticket.At the end of the day, when I see the log status equal to solved I am very happy until I read his comment. "This is error regarding with out of memory space.Nothing to do with application." And he changed the status as solved without let me know, or asking me the detail of the issue.

Who on earth change the status to SOLVED when he solving nothing at all.He should let me know if the case is not his so I can escalate to other group.I really pissed off with this guy attitude but I still try to be patient.Let me ask him the detail, maybe he got the reason.

Me > Regarding on the log, do you know where we can refer to?
He > I don't know. It's nothing to do with application. I only KNOW FROM THE LOG FILE.YOU NEED TO FIND IT YOURSELF!
Me > Yes.I know it's nothing to do with application.I AM ASKING WHERE WE CAN REFER TO?
He > This group.You want me to give your name.Here the name.

Okay.I replied thank to him.But my heart is already burning.Why so TAIK attitude?If  as a support you can only read the log file, I also read from the log file.I read it first then after that I issue it to you.And you read the log file and change the status to SOLVED.Wow, sure you get a lot of pay to do that.

I am not expecting you know everything but if you don't know something please don't be rude.We are not happy to log the issues.Usually logging the issue to support team is the last thing we do  after  we see no other choice.

I am not blaming all support team.I really know that some of them really did a good job instead of become kaki ampu.But this one really mad me feel like want to explode.I don't care if he read this anyway.He can look back to all my transaction and confirm himself whether I am rude with him or vice versa.
Seriously irritating.

Note: I am not writing the whole sequence of story, I just summarize it, and make it short.Writing this already made my blood boil.

Thursday, June 16, 2011

Dinner and Bug

Tonight we have company dinner. Earlier I plan to go home and have proper preparation like shower, make up and everything.

But yesterday bug from production came out.It seriously irritating because it is out of memory error  and the job stuck somewhere which I didn't change.

Yup, the cause of the error is it trying  to fetch all data, attach to array and update based on that.Such heavy process when the data itself more that 2 million.

So today, I changed plan.Maybe after office directly go to dinner.All preparation need to be done at
office.For guys, it's simple, just t-shirt it will do.No make up and nothing.I am so jealous.

I can be like that, but naturally as woman we want at least to look better especially in camera.As my job scope,which not involve in any beauty and fashion, it feel awkward to dress up at normal day.So only certain
occasion we can play with heavy make up and being free from routine.

It's nothing, it just for fun.Because you won't wear heavy make up and bling-bling everyday.

Hope the bug production will dissapear, and I can enjoy my dinner!

Monday, June 13, 2011

Pepijat..Oh No!

Semua orang ada serangga/haiwan yang dibenci.Ada yang benci nyamuk.Ada yang benci cicak.Nak tau tak benda apa yang paling saya benci..

Tada....


Image source: http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/nov2009/bedbug.jpg
Saya memula kenal binatang ni masa tahun 2007 kalau tak salah.Dekat KL, masa tu saya sewa bilik.Yang paling lawak, saya langsung tak kenal binatang ni.Memangla orang selalu sebut pepijat tapi usually saya faham software bug.

Selepas tiga bulan saya pindah di situ, saya kena symptom gatal-gatal yang sangat teruk.Consider the worst in my life.Saya mula mengesyaki air, yelah duduk kat KL mungkin air kotor.Saya juga mula jaga makan sebab saya fikir mungkin saya allergic or something.Habis duit saya beli supplement.

Sepanjang saya menyewa kat situ, saya memang pernah nampak makhluk di atas pagi-pagi.Melintas dari almari.Tapi saya fikir itu gegat.Saya juga jarang buka lampu bilik waktu malam sebab lampu di luar agak cerah.Jadi memang saya tak notice apa-apa waktu malam.

Nak dijadikan cerita, suatu hari dalam keadaan gatal di office saya menggoogle pasal gegat.Image yang saya dapat berlainan dari image di atas.Maka saya mula mengorek dan mengorek lagi.Maka terbongkarlah misteri kegatalan saya.Saya call emak, emak saya balas, "Hah...bukankah binatang tu sudah pupus?"
Tak pupus mak, saya jumpa binatang ni kat KL. :)

Saya rupanya mangsa pepijat.Malam tu juga saya buka lampu and OMG, this creature ramai-ramai beratur nak hisap darah saya.Kalau muka hancem cam Edward Cullen maybe boleh letak under consideration.Tapi muka mereka sangat buruk.Dan bayangkan mereka sudah besar dan sihat, thanks for my blood donation.

Since itu saya memang tak boleh tidur.Gatal plus trauma.Saya buang semua toto, bantal, soft toy.Baju-baju saya rendam air panas.Racun ridsect semua tak jalan.Itu yang paling sakit, bunuh diorang tak sesenang kita bunuh nyamuk atau lipas.Kebanyakan site kat google cakap, once they come in, they will make yours as theirs.

With tuan rumah yang tak mahu bekerjasama, saya takda cara lain melainkan pindah.Masa tu saya sangat berterimakasih pada sahabat saya yang menolong saya.Thanks to Syai, kalau tak kerana anda , mungkin Unid pun dah jadi pepijat sekarang. :P

Tapi ada juga orang yang survive dari pepijat.Saya sangat respect  atas ketabahan diorang.Binatang ni hadir untuk menguji kita.So saya harap sape yang pernah kena jangan putus asa.

Inilah jadinyer asyik concern tentang system bug sampai lupa bed bug.Ohh..ada lagi binatang yang saya tak suka, kalau ada time nanti saya citer.

Thursday, June 9, 2011

Sebelah mata

Dua tiga bulan nih, saya asyik study pasal antiChrist atau nama lain nyer Dajjal si laknat penipu. Ada hadis yang saya baca mengatakan si Dajjal ni mata dia sebelah jer.Mata kanan dia kecut cam kismis tapi mata sebelah kiri dia elok.

Saya cuma fikir, macam tu senang lah nak kenal dia kan.Sebab sah-sah dia buta sebelah cam lanun.Tapi sekarang saya fikir bukan senang kerana of course la Dajjal takkan bodoh-bodoh muncul gitu jer.Mesti ada jalan untuk dia membuat manusia tertipu.

Buta sebelah mata secara fizikal mungkin ya.Tapi secara tersirat menjurus kepada makna ketidak adilan. Allah mengurniakan kita dua belah mata untuk judgement, so menjadikan pandangan kita clear.Kita boleh melihat dengan satu mata jer, tapi hasilnya kurang jelas.

Buta mata kanan bermaksud tidak melihat ke dalam cuma melihat luaran saja.In other word, Dajjal boleh dikatakan buta hati.Apabila dilihat zaman sekarang, kita sangat mementingkan benda-benda yang separuh sahaja.Maksudnya jika Islam itu adalah luar dan dalam, dunia dan akhirat maka kita mementingkan luaran sahaja dan mengabaikan dalaman , begitu juga sebaliknya.Di mana keadaan akan jadi berat sebelah.

Dan lagi satu, saya rasa semua perasan, dunia sekarang sudah boleh menerima benda-benda yang salah atau benda-benda yang di luar nature, contohnya seorang ibu sepatutnya sayang kepada anak, tapi ibu-ibu dah mula memilih samada nak bunuh jer anak atau bela.Anak-anak pun sesuka hati jer buat memacam kat parent.Diskriminasi terhadap wanita berleluasa, wanita just jadi pemuas nafsu dan ada yang memang seronok jika digelar object sex.

Dulu pelik kalau lelaki suka sama lelaki tapi sekarang homoseksual dah jadi biasa.Dulu jika pemimpin ada skandal seks, matila kena buang.Tapi sekarang kita akan kata itu hak peribadi, biarlah.Saya pelik kenapa di sini kita biarkan, tapi di negara barat mereka sangat benci kepada pemimpin yang mempunyai skandal buruk.Memang selalunyer terpaksa letak jawatan la.Hish, bukankah kita negara yang beragama.

Kalau bab solat, kita kelirukan hukum hukum sunat dan lupa tentang wajib.Kita kelam kabut tentang puasa tapi kita lupa tentang solat.Kita sibuk tentang solat tapi zakat pun kita tatau nak kira lagi.Kita sibuk babi itu haram tapi kita lupa rasuah , penipuan itu juga haram.Kita berhenti menegur dengan cara berhikmah tapi kita lebih senang mengadili dan mengutuk orang.Kita start melihat dengan satu mata, padahal kita patut tengok dengan dua belah mata.Kita perasan diri kita baik dan orang lain semua jahat.

Apakah maknanya zahir dan batin? Ketika kita mengambil wuduk, kita bukan sekadar membersihkan anggota tetapi hati.Samalah  seperti menutup aurat, bukan sekadar menjaga tubuh tapi menjaga maruah.Itulah keseimbangan.Balance sound easy tapi paling susah nak buat kan.Itulah maksud melihat dua belah mata, yang  tidak dapat dilakukan oleh Dajjal.

Semoga kita sentiasa diberi petunjuk dan sentiasa berada di bawah pengawasanNya.Amin

p/s: Minta maaf kalo tersalah dalam penulisan ini.Yang buruk adalah dari diri saya yang lemah.

Wednesday, June 1, 2011

Saya lebam

Alamak muka saya kering teruk sekarang ni.Mata pula pedih...aduh memang tak boleh elak.Dengan tak cukup tidor dan ngadap pc hampir 24 hours, suma menyumbangkan kepada kekeringan dan kekusaman.Risau takut power mata saya naik, dahlah malas nak pakai spect.

Inilah routine kerja yang membunuh.Kasihan mata, otak , kulit , pendek kata kasihan kat saya!

Mungkin saya perlu pro active sekarang.Baiklah besok juga saya akan serbu pati Inner Shine Prune and Berri.

Haih..memang tak leh elak