Search This Blog

Thursday, March 27, 2014

Experiment with samsung note 10.1

Testing from ipsi,penang.Attending speech by Sheikh Hussain Yee titled Forgive and Forget.








Friday, March 21, 2014

My Real Name

Peaceful Friday Everyone.

Today I just come to office and do some of  my morning ritual - make coffee, eat biscuit while open my inbox.I always open my email first to check if there any high priority task that I need to cater beside my routine programming task.Well, it sound 'boring' isn't?

When I scroll down the inbox my eyes get caught by this subject:

Article on "Nur" from the New York Times

It was from my project manager who located in US.We only talk during conference meeting and I think we never talk anything personal except weather as I remembered.Most of the time we only talk about project- actually I seldom talk, because the conference is joined by group of peoples.So I just listen and break into once in a while.

I opened the email, and touched with her sentence.

Hi-  I read this article and thought I would send it to you.  Now I know what your name means.  Beautiful!
http://www.nytimes.com/2014/03/20/arts/artsspecial/shedding-a-light-on-islamic-arts-great-treasure.html

It is quite surprise because I never thought that someone will come across and think about my name's meaning especially when she is not so close me.

When thinking about name, I had funny experience during my childhood whereby I hate my name.My name spelling is Nur Husnidha and my friends always pronounce it as NID - HA. So my full name sound like  NUR HUSNID-HA and it seriously weird compared to my friends name.Some of them try to pronounce it as DHO. So it sound like NUR HUSNIDHO, arghh I feel so ugly.[bila masa pulak unid jadi lawa ni.. :O ]

I went back home crying and quarreling with my mom.I want to change my name to other name.I told her that my friends are making fun with my name.So I suggested her to change my name to:
       SALMA
.
.
.
OMG, when I rethink about it, I am SO lucky my mom didn't follow my request because I am not sure what happen to me if I carry SALMA name.:') . Imagine people call me 'SALMA' ... argh it is so not me.

Why SALMA?At that time, I was hooked by Nancy Drew series that translated into Malay : Siri Salma.
credit
You can go through Siri Salma's list here.
My mom explained about my name, why they put DHA instead of DA. So people will call you softly, DA for us(parent) is sound quite rough.[Heh..but I think people doesn't care about rough or soft sound]
So although I am not sure what is exact meaning, I keep telling my friends to pronounce NUR HUSNIDHA with soft DA. When I grown up, I think not only kids have problem with my name but adult also,some of examples are:
DHA turn become DAH.

In 2013 this bank still spell my name correctly, but I m not sure got data maintenance or something because  in 2014 , my name lost the 'H'.

I am not really care about it until one day after I submit a form to an agency, a clerk called me and asked,

 "Betul ka nama eja ni D.H.A?" [Is the name spelled correctly?D.H.A?]
"Ya." [Yes]
"Oh, saya ingat akak silap eja nama akak."[I thought you spelled your name wrongly]
Teheee. :'(

So back to  today story, after reading my PM's email , I google about my name's meaning.I knew that Nur means "light". It is common name in Malaysia but I am not sure about Husnidha. My mom just told me that they asked an ustaz about this name before I was born and  it should mean something like 'the light of goodness'.
I bumped into this site-http://quranicnames.com/ and I think these should be the meaning of my name.



Yes, the name meaning is really good and suddenly I feel so heavy to bear it.So I conclude myself that the meaning of my name is something like this :

"The light of beautiful prayer."

Eh... I seriously not sure because I don't know arabic. :)

Today I think about it deeply, I am grateful being born.I know my parent took quite very long time to choose a good name.There a lot of good name out there, but why they chose this?They put their wish and du'a in the name and hopefully the child grow up with blessing and du'a.Some babies are not so lucky to have a name like us, some even being throw up into the rubbish bin without any name.So I am very thankful and I hope Allah bless my parent till Jannah.

Have you ever think what your name mean?I m sure your parent will come out with story how they get your name :)

Now you wonder... How I get unid as my nick name?

WARN :This entry might contains grammar  error . Any comments are welcome.

Tuesday, March 18, 2014

Pak cik Rempit

*auto entry post

Cerita ni dah bertahun tapi still relevant so unid tulis jugak.

Masa ni adik unid still lagi kerja kat Sungai Petani naik motor.So banyak gakla pengalaman yang dia dapat as mat rempit berwibawa.

Satu hari dia pergi kerja dengan motor dia macam biasa.Dia bertembung dengan budak rempit yang tak pakai helmet pastu bawak moto cam tah haper haper.

Kebetulan pulak budak tu terlanggar moto seorang pakcik.Memang pakcik tu terhoyong hayang la jugak.Mujur pakcik tu tak jatuh dan kereta pun tak banyak.

Lepas tu mereka berhenti kat satu traffic light ni.Kebetulan budak yang langgar pakcik ni pun tunggu kat traffic light yang sama gak.Pakcik ni turun dari motor dia, jalan straight ke arah budak ni.

PlePAAPP!!!

Pakcik tu pi bagi penaboh kat kepala budak ni.Adik unid terkejut, and rasanya semua penunggang motosikal yang tunggu traffic light semua macam HAH..biar betul.

"Lain kali bawah motor elok-elok sikit na." Pakcik tu bagi nasihat pastu selamba jer pi balik naik motor dia.

"Biar dia sakit kena penaboh.Kalau tadi pakcik jatuh kena langgar...belum tentu lagi boleh boh penaboh." kata pakcik tu dekat mat rempit yang berdekatan.

Budak tu buat muka blur jer.Lepas tu lampu hijau, terus dia bawak motor cam biasa.Tapi still lagi menonong tak tentu hala.Haish...

"Dahlah tak pakai topi keledar, memang sedapla makan penampar."Cerita adik unid.Yang kami ni dah gelak terguling-guling.

Dapat penampar kat traffic light - Hah..baru ada akal.

Pengajaran:Bawak la motor elok-elok, jangan ingat polis jer boleh saman.

Monday, March 17, 2014

I m the Lucky Person :)

Kadang-kadang bengang gak dowh.Bengang dengan sikap orang yang fikir masalah dia jer la yang paling critical,paling susah dalam dunia.Apa yang dia hadapi, orang lain tak hadapi, orang lain tak faham.

Susah nak entertain orang macam gini.Nak suruh bersabar,ada la jawapan seperti ,'Awak tak pernah rasa apa yang saya rasa.'

Bila kita ambil contoh orang lain yang masalahnya lebih kurang sama dengan dia, beri jalan dia akan jawab pulak

'Takpala..dia begini begini aku begitu begitu..' Last-last sampai ke masalah yang takde kaitan pun dikaitkan sekali.

Banyak kali gak bertembung ngan orang cenggini.Haish...bila fikir-fikir balik, unid pun kena muhasabah diri.Unid pun ada gak perangai 'i m the worst case scenario in the world'.

Antaranya...

Cerita Satu
Tiap kali ada task yang diassume mudah, akan dipass kat unid.Kadang-kadang unid ikut jer, malas nak bertekak.Tapi bila task unid pun overload, unid pun akan naik angin.

'Unid... yesterday they ask me to populate test data into bla..bla... Can you do that for me?It only test data.' With assumption in mind - alah test data jer pun.Tak susah lah.

'Sorry, cannot.But I can teach you how to do that.Come to my desk.' Bila dia datang, unid pun explain gini gitu bla..bla .com.my.

'Ohh.. why so difficult.I tot it was easy.'

Easy kepala hotak ko. Sometimes unid lagi suka buat coding dari suruh populate data.Especially bila database design berterabur.

Cerita Dua

Adalah kawan sekerja unid ni suka merungut computer dia lembab.Dia selalu approach unid suruh buat itu ini...dengan alasan computer dia ada issue.Kalau setakat sikit2 takper la ini sampai populate table , object etc sampai unid terasa, 'aku ni dah buat task bagi pihak dia ke.'

machine (computer) yang bermasalah -confirm akan menjadikan kita jobless and kerja pending.Sebab dah kata kerja ko kat komputer, kalau tak boleh kelebek computer camana nak buat.Yang heran, asal dia tak cari technician.*unid baru terfikir sekarang kenapa dia tak cari technician.Sebab kalau machine unid ada issue...jangan harap technician boleh rilex.Habis unid kacau.

So begitulah unid dengan baik hatinya menolong, dia cuma datang dengan soalan,'Ada issue tak?' or 'Dah siap?'

Unid rasa bengang gak, sebab bukan computer ko sorang jer ada issue worst in the world.Unid pun ada issue gak.Cuma bezanya, takde la unid nak pi assign orang buat kerja untuk unid.Kalau ada, I will let higher level know-and make sure that situation is temporary.Unid tak suka orang buatkan kerja unid-unid TAMAK.

Seperti biasa , datanglah dia nak tengok unid settlekan kerja dia ke belum.Unid tunjuk screen computer yang tengah loading (ntah hang ke apa), so dia berdiri la kat situ maybe with hope yang loading unid ni secepat kilat compare dengan dianyer machine.So boleh lah dia buat ayat,'See your computer so fast but mine bla...bla..'

Sekali tunggu almost 10 minutes, tak settle lagi.Unid buat derk jer sambil bukak window lain,unid banyak lagi mende nak buat dowh.Computer unid slow, unid bukak handphone tengok Facebook sementara tunggu computer settlekan kerja dia-huh ko ade?

Mula dia rasa gelisah, sebab lama sangat.Ye, stress kan berdiri kat meja orang lama-lama.

Unid pun tanya,'Betul ke nak berdiri sini sampai task habis?'

Dia dah start gugup,'I nak tengok jer, sebab computer I kan problem.Tak sangka computer you pun lembap gak'

'Takper la, tapi takut you tak larat nak tunggu.'Dalam hati-taupun kau.Boleh plak computer unid yang lembap ni settlekan task ko yer plus task unid sekali.

Last-last dia blah.Pengajarannya, kalau setara mana pun computer kita lembab usually akan ada jalan.Buat secara berperingkat , plan elok-elok.Ataupun kalau betul computer kita causing so much issue yang membuatkan kita buang masa kat meja orang, reportlah kepada technician atau pun minta ganti computer baru.

****************************

Cerita di atas adalah contoh simple.Tapi banyak benda dalam dunia bila kita hadapi, kita rasa kitala yang paling malang, paling semiskin ,paling hui hui. Unid tak nafikan unid pun berfikiran begitu.

Okay , apa faedahnya kalau kita rasa kita yang paling malang.TAKDE.Kita akan jadi putus asa, kita akan rasa whatever yang kita hadapi tak boleh nak repair.Lepas tu mula kita nak beriri dengan orang lain , lepas tu disebabkan kita yang paling malang, kita start nak bagi 'kemalangan' kita tu kat orang lain,dalam andaian alah...aku bagi sikit jer pun.Even aku bagi kat orang lain pun, aku still the malangest.

Sebab itu bila unid fikir-fikir balik kenapa kita digalakkan fikir ada orang lain yang lagi susah dari kita bila kita dalam kesusahan?Kita akan sentiasa cari peluang, sebab kita fikir- ala..apa saja dugaan yang aku hadapi ni sure la ada orang yang lagi susah dugaan nya.

Rasanya orang yang paling malang dalam dunia , adalah orang yang fikir dia adalah yang paling malang dalam dunia.Orang yang paling bertuah, mungkin orang yang sentiasa berfikir dia adalah yang bertuah, walaupun satu dunia ingat dia paling malang . Teheee.. Bye :)


Nota:Ayat-ayat dialog di atas ada yang tidak mencerminkan ayat sebenar.Tetapi diubah sesuai oleh penulis.Kenapa?Eh...suka hatila blog unid kan!! :)


Monday, March 10, 2014

famili

kisahnya begini... ada sebuah famili yg kaya raya.mereka hidup tidaklah terlampau aman tetapi tidaklah sampai menderita gila gila.seperti famili yg lain , mereka sentiasa bergaduh.abang abang tak setuju dgn bapa.ibu pula asyik menyuruh mereka bersabar.

sehinggalah suatu hari , adik mereka hilang.si bapa keluar mencari, sesetengah abang ikut.sesetengah mereka berpeluk tubuh sambil menyalahkan bapa atas kehilangan adik mereka.mereka mengutuk dan segala usaha pencarian oleh bapa dan abang abang juga dipenuhi dengan pertengkaran. sesetengah dari ahli keluarga mengumpat dan mengadu pada jiran jiran mereka.satu kampung tahu keburukan bapa mereka dan konflik famili.mereka juga tahu yang anak anak ini membenci bapa mereka.

tapi famili ini x perasan, bukan semua jiran mereka ikhlas dgn mereka. mereka tak sedar yg kekayaan mereka  sangat sangat diingini,dan tidak ada pada orang lain.mereka lupa, jika si bapa gagal melindungi famili tersebut, maka sepatutnya tanggungjawab abang abang melindungi famili tersebut.

unid tulis ni sebab ada hari tu , adik unid ingatkan unid tentang satu incident waktu kami kecik kecik.unid lupa langsung, tapi adik unid ingatkan unid.

masa tu mak unid kena tahan ward sebab nak lahirkan adik bongsu-kena czer.unid masa tu umur dua belas tahun(kalo x salah).abah unid tadak sebab temankan mak unid yg dlm keadaan kecemasan.

adik unid kata, sebelum malam along ( unid) akan bagi senjata berlainan dekat kami.tapi yg paling dia ingat , dia diberi lesung utk pertahanan diri.

sekarang bila unid ingat balik, rasa nak tergelak.memang waktu tu tada sapa di rumah, kami semua tujuh beradik waktu tu.unid bahagikan senjata ikut umur.yg besar macam unid dptla pisau .ada yg dapat mop la macam macam.semua perkakas disusun rapi, pintu dikunci pastu ditindan lagi.kami masa tu sangat miskin compare ngan sekarang.so rumah sgtla daif,sekarang ni okay sikit.

memang kami adik beradik selalu bergaduh dan beriri especially pasal kerja rumah.tapi bila time susah, masing masing tau peranan masing masing.pakat pakat tlg masak, membasuh baju etc.tiba tiba rasa syahdu plak bila ingat zaman zaman tu.

moga moga famili unid sentiasa bersatu .amin.