Search This Blog

Thursday, January 27, 2011

Dinner Impossible

I was watching Dinner:Impossible while eating my dinner - egg.It's rare to see me having a dinner, but today I was so hungry.I was very lazy to go buy outside yet  very lazy to cook proper dinner.

The chef was complaining on the way his staff preparing the dish.I couldn't remember the exact word but it sound to me like this

"Fry not too dry but not too moist..."
"Make it crispy but not too crispy until you can't fry it again"
"That's not how you wrap the shrimp"

"I WON"T LET MY GUEST EATING THIS RUBBISH!"

I looked at my meal.Egg.Look like sunny side up but not really.Crispy , so ,so.Like omelette?No.And I was having it with cheese cracker.Hummpphh!It seem like I was eating rubbish!But I ate it anyway.

Wednesday, January 26, 2011

Tough decision

Humm... did I mentioned that I already change my new job about one year ago?

It''ve been a year I am working with this international company.So far I love my work environment.I like my colleagues even though we just meet during office hour.Bad thing is I have no friend to socialize after office hour.Pity me..sob sob

My office environment is friendly so far I like it.But about workload.Humm..It changed for good.Before this I never do any deep analysis or major decision making.Usually my tasks are decided by boss.I will code as they want.

But now, I am not only coding, but I must do analysis and decide what I am going to code.So people will come to me about application, if there any issues they will ask me what to do, the risk , the time and etc.It's like the application is your baby.

Wow...for me it tough, but it is learning process anyway.Before this, other people decide then I code, something goes wrong, I have them to be blamed as long as I code whatever they request.

But now, I plan, I decide, I code and something goes wrong I am the one who need to answer.So now, I have to upgrade my brain to be able to think and answer something on the spot during the meeting.All the answer must be accurate.Humm..now even though I am not a boss, but I kind to understand that analyze and decide is not simple as we see.But seriously, it's very important to ask and discuss with other people, I am glad, so far my working environment is like that.Hopefully it will last forever. :P

Tidak Faham

Aduh.Entri kali ini sangat sensitif.Saya berharap ketika menulis saya tidak tersasar atau salah.Dan segala yang silap dan salah dalam entri ini adalah berpunca dari kelemahan saya sendiri.

Saya keluar dengan seorang sahabat saya.Untuk pengetahuan anda, sahabat saya tidak menutup aurat, agak seksi.Tetapi  dia masih sahabat saya dan saya amat hormatkan dia sebagai sahabat.Tiada isu tentang itu.

Ketika sudah makan, tiba-tiba sahaja dia berkata, "Orang Islam wajib memakai purdah kan?Saya dengar hadis ini... dan begitu..." Untuk pengetahuan anda kawan saya seorang Islam.

Saya terkejut, setahu saya purdah tidak wajib dan juga tidak haram.Saya tidak bersetuju dengannya kerana setahu saya aurat wanita ialah selain muka dan tapak tangan. (Ini bukan bermakna saya ini seorang gadis yang menutup aurat dengan sempurna,mungkin ada lubang-lubang yang perlu dibaiki lagi)

Tetapi dia berkeras bahawa ada hadis yang dia baca mengatakan wajib, dan saya juga berkeras mengatakan tidak wajib.Akhirnya saya mengatakan, mungkin kita patut study balik apa yang kita faham.Dan akhirnya dia setuju.

Apabila persoalan begini datang, saya asyik terfikir tentang hukum-hukum yang lain.Saya cuma terfikir betapa banyak kita bertelingkah tentang soalan-soalan begini, contohnya warna telekung sembahyang samada putih atau warna lain, solat terawih lapan atau lebih.Dan banyak lagi sehingga kita lupa bahawa benda yang wajib dipertikaikan adalah menutup aurat atau tidak?Solat atau tidak?Persoalan ini membuatkan kita sesama Islam berpecah belah atas alasan yang kecil.

Saya menjadi takut, sebab saya bukanlah orang yang pandai ilmu agama dan kadang-kadang terpaksa menjawab kenapa saya melakukan sesuatu dan kenapa tidak boleh buat sesuatu.Tapi,mungkin ada hikmahnya, dengan ini saya akan lagi rajin menyemak dan belajar.

Yang paling penting, apabila melakukan sesuatu hendaklah ikhlas.Dan jangan sesekali memandang hina terhadap mereka yang tidak melakukan.Semoga kita semua mendapat petunjukNya.

Dan ini menyebabkan saya teringat kata-kata. "Kalau tidak ikhlas, baik tak payah buat langsung."Jika semua orang mengikut perkataan ini, maka ramai lah tidak bersedekah, solat , berbuat baik dan sebagainya kerana dibimbangi tidak ikhlas.Dan ianya menyebabkan saya terfikir, Apabila disoal Tuhan kelak kenapa kamu tidak buat baik dan sebagainya?Adakah jawapan kita takut tidak ikhlas itu relevan?Jadi,marilah sama-sama kita cuba yang terbaik.

Wednesday, January 19, 2011

Sivik

Masuk dalam lif tengok ada kertas balut ais kerim. Masa park kereta nampak diapers yang penuh taik kat tepi tiang.

Humm..bayangkan kalo ada sepuluh orang macam tuh.Memula prihatin la nak tolong kemaskan.Tetapi main selalu ni dah mula rasa tak ikhlas.Mungkin ada orang yang bising, kata, "Apalah ...tanak tolong kemas."

Sebelum anda berkata demikian, boleh tak anda sound dulu orang yang mula-mula buat?Rasa cam tak insaf-insaf pula diorang nih.Maybe dah sebab selalu ada orang tolong and jadi hamba diorang kut.

Dah tu pandai pulak membebel pasal kebersihan.Tak perlu nak kutip sampah orang lain jadi bersih, just kutip sampah sendiri.Pandai makan , sendiri kenyang patutnyer pandailah ngemas.Cuak!

Thursday, January 13, 2011

who to blame?

mr a : are you telling me that my ancestors wrong? are you telling me that my grandfather misguidance?
mr b: then are you going to tell me your ancestors never go wrong?so if they were wrong, why we need to repeat the same mistake again?
mr a: because history is always repeat

Monday, January 3, 2011

Habis ikhtiar

Dalam hidup ini, yang paling susah nak buat adalah bersabar.Bersabar maksudnya kita sudah buat sehabis baik tapi still kita tak dapat. In other word, semua benda yang kita rasa kita perlu buat, kita buat.Dan selepas itu kita berserah dan bersabar.Saat inilah kekadang buat kita hilang sabar.

Dari benda yang sekecil-kecil sehingga lah ke sebesar alam.Yang paling penting, ingat suatu perkara...orang akan memandang masalah kita remeh dan mereka akan memandangnya remeh sehinggalah mereka menghadapinya sendiri.Saat itu, walaupun mereka berada dalam situasi yang sama dengan kita, mereka akan berkata masalah mereka yang paling teruk. Jadi, kekadang apabila menghadapi masalah, better jangan berkongsi dengan orang yang sebegini, kerana selalunya ayat yang mereka beri adalah, "Alahh..engkau ni, takkan itu kau nak kisah..."
 
But bila kena tang hidung sendiri, mereka akan mencari seribu alasan untuk merperlihatkan betapa malangnya hidup mereka berbanding kita.Senang cakap carilah orang yang dapat menolong dan merangsangkan kita jadi penyabar daripada orang yang memperkecilkan kita.Carilah orang yang dapat memberi kekuatan kepada kita dari orang yang memperlekehkan kita.Jika tak ada kawan, better depend kat diri sendiri jer. Itulah yang selalu Unid buat sebab tak ada siapa boleh tolong kita melainkan diri kita sendiri.

Humm...sebenarnya Unid berusaha menyabarkan diri ini.Siling bilik unid bocor.Sudah makan bulan jugak, sudah diberitahu tuan rumah dan biasalah katanya, "Ohhh..takpa nanti saya tengokkan.." and "Hujan lebat sajakan baru bocor."

Iya...masa saya mengadu itu kesan air di siling itu cuma sebesar pencedok air, dan sekarang besarnya sama lebar dengan dua baldi.Setiap hari kan hujan sekarang. Jadi saya mengadu lagi, dia membalas mungkin dia akan datang minggu ini.Selainnya saya berserah, sementara waktu saya menadah baldi dan kain sewaktu hujan.Dan bersedia jika saya mahu pulang ke kampung.Harapnya saya tak perlu lah pindah dan tidur di ruang tamu.

Tidak banyak yang saya boleh buat melainkan berhati-hati sementara menunggu dibaiki.Dan itulah yang mencabar bukan? Bersabarlah.