Search This Blog

Wednesday, August 27, 2014

Nasi Arab

Assalamualaikum
Dah lama tak makan nasi arab, rasa macam bertahun dah.Yang terakhir di sebuah restoran kat Bertam.Dekat area pulau unid tak sure kat mana sampai member unid ajak ,'Jom makan kat restoran syria'.

Restoran ni nama dia Al-Syami, berdekatan dengan USM di kawasan Bukit Gambir.Masa kami pi tu tengah hujan so tak ramai sangat orang.Restoran tu kecil sahaja tapi unid suka.Tuan punya restoran adalah seorang wanita Syria yang berusia 40 an tapi awet muda.Sudah ada seorang cucu, tapi rupa seperti  awal 30 an.Kawan unid sepanjang makan asyik dok berkira nak tanya apa rahsianya awet muda.

Ini rupa menu dia, bila owner ambil order terpegun jap bila dia tulis order dalam bahasa Arab dengan lajunya.Deh...yela dah dia orang arab.


Ini teh arab, manis secukup rasa dan ada daun pudina.Unid suka.

Ini nasi ayam mandy... untuk seorang tapi bagi unid boleh bagi portion ni dengan orang lain.Sedap tapi banyak.Ayam dia serius lembut, macam ayam tandoori tapi ayam tandoori yang unid biasa makan tu keras.Yang ni lembut gila.Suka sangat =)

Ini salad Arab.Ini pun bila dia tanya untuk seorang ke dua orang orang, unid mintak untuk seorang jer.Tapi portion dia , tiga empat orang boleh melantak.


Ini member unid pesan.Tak sure pula nama dia.Roti dengan ayam dan kambing.

Makanan sedap dan harga sangat berpatutan.Unid makan nasi mandy dan teh tu harga around rm15 ja.Kebanyakan menu dia around Rm10 - rm 15 , which is considered cheap la kan.

Okay, my friend managed to ask the owner the secret.Guess what?Takde pun secret, dia cakap dia makan jer tanpa pantang cuma dia kata mungkin sebab dia tak pakai  makeup.Sebab dia rasa makeup tak baik untuk kulit.

Sunday, August 24, 2014

Kucing-kucing sekarang

Assalamualaikum

Chak.Rajin pula unid update blog hari ni.Secara jujur, memang jarang atau boleh kata tidak la unid merajin nak bukak laptop waktu cuti sekarang ni.Sibuk kemain dengan anak buah, basuh pinggan, basuh kain , jemur kain, teman mak pi pasar, balik rumah tuk,tengok tv, tidur (weh...larat hangpa baca no..)

Kali ni unid nak introduce kucing-kucing kat rumah unid yang masih lagi hidup, cergas dan gemuk di rumah.

-TOMOK-
Kucing ni antara kucing paling tua berbanding dengan kucing-kucing yang lain.Masa dia datang ke rumah, size dia besar penumbuk saja.Kecik dan comot.Nama Tomok tu berasal dari Comot.Kucing ni liar tapi tak garang langsung.Cuma dia penakut dengan orang especially lelaki.Dia liar tapi paling manja dengan emak.Kalau kami panggil jarang dia datang , tapi kalau emak yang panggil laju ja.Sekarang dia jarang ada kat rumah, kalau balik pun memalam sebab nak makan.Kadang-kadang dia akan datang malam-malam pastu senyap-senyap tidur kat hujung kat kaki orang.
.
.
.

Nah, comel tak Tomok ni?
*src*

Haha..gurau ja.Ini hah gambar yang betul.Kadang-kadang pukul 7 pagi boleh jumpa dia  tidur dalam semak.
 Kalau perasan kucing ni sama dengan kucing yang unid letak dalam banner unid.
Comel dak..comel kan, kan?

Yang ni dah hilang kecomelan tu.Tidor sampai tak sedar dunia.

-TUAH-
Okay, ini kucing kesayangan adik bongsu unid dan kucing paling berat dalam famili.Juga bela dari kecil.Kucing ni paling kuat makan, buncit sampai orang asyik tanya kucing betina ke?
Sebab perut dia menggeleber.



-RAIN/REN-
Kucing ni datang rumah waktu dalam keadaan hujan lebat.Dia basah dan kurus kering, jadi dinamakan Ren.Kucing ni favorite semua orang sebab macam cerdik sikit.Masa buat makan-makan kat rumah hari tu, ramai orang datang.Kucing lain semua hilang, dia jer layan main dengan budak-budak.Seronokla budak-budak main kejar-kejar ngan dia.Sampai Pakteh mintak nak bawak balik.Kadang-kadang bila nampak anak-anak jiran main dia excited nak pi join jugak.



-IBU-
Kucing ni kami panggil Ibu sebab masa dia datang rumah perut dia macam dah lepas beranak tapi tak sure anak-anak dia kat mana.Dia akan datang rumah waktu pagi dan petang cuma untuk makan.Masa tu dia still pakai rantai, tapi kami pun tatau kucing ni kucing siapa dan kenapa dia datang rumah kami semata-mata untuk makan.Lepas tu lama kelamaan terus dia menetap di rumah kami.Sampaila termengandung lagi, sekarang dah beranak.Anak dia kesemua dua ekor, tapi seekor mati masa dilahirkan.Kucing Ibu ni sangatlah garang, dia tak kira anak kucing ke bapa kucing semua dia serang kaw-kaw.Memang kadang-kadang sampai berdarah kucing lain so kami ambil keputusan untuk kurung dia dalam sangkar.Sampai dia insaf la kononnya, tapi bila bebaskan dia, terus dia melilau and attack kucing lain, maka terpaksa la kami kurung dia.


-BUBU/TABU/BABU-
Huh...ini anak si Ibu tadi.Comey tapi garang jugak ikut perangai ibu dia.Dah la kuku dia tajam, dia sentuh pun dah rasa sakit.Dia dilahirkan dalam kurungan bersama ibu dia.Lepas rasa diri besar sikit dia selalu curi curi keluar dan masuk dalam rumah.Sekarang mostly dia akan masuk dalam rumah, ditinggalkan ibunya sorang-sorang dalam kurungan.Suka betul la dia bermain dalam rumah dengan kucing-kucing yang lain.Yang peliknya, dia buang air kat hujung bilik air.Tatau dari mana dia belajar, sebab kucing lain semua berak luar rumah, dah kata rumah kampung.Kucing lain semua keluar dan berak kat luar, tiba-tiba dia jer perasan duduk bandar berak dalam bilik air.Sabar jer la.(u_____u)||




Okeh..itu sahaja kisah kucing-kucing unid untuk kali ni.Kalau rajin unid update lagi.
Bye, take care.


Thursday, August 21, 2014

Stress lagi

Ohhoo..Penat la baca blog ni.Asyik post pasal stress jer.Ha ha ha.Seriously bukan unid sorang jer stress, orang lain pun stress.So just nak share perkara-perkara yang melegakan stress bagi unid.At least after that, walaupun ada masalah unid boleh kembali senyum dan fikir langkah-langkah seterusnya.Bila stress memang takleh fikir, nak menggila jer.Asik negatif jer kan.So kena cari jalan keluar untuk jadi positive.

-NANGES-
Okay, ini langsung tak sengaja.Paling benci bila air mata automatic keluar bersama hingus hingusan bila stress.Serius , unid tak sengaja.Pandai pandai jer  sistem badan keluarkan air mata.Bila stress atau sedih, air mata keluar tak kira mana.Malu betul...dengan hingus meleleh.Kadang-kadang takleh nak sorok, terjumpa orang sure kena soal,'Selsema ka?'Terpaksa la menipu kata ya.Serious, langsung tak comey.Tapi apa nak buat, secara tak sengaja air mata,hingus keluar.Ajaibnya lepas habis semua keluar, perasaan akan lega sikit.(T-T)


-MENGASINGKAN DIRI-
Unid terpaksa korbankan cuti kalau stress.Tak boleh duduk office kalau rasa tak productive.Dah tu kalau stress, sensitif level tinggi.Kalau duduk kat office , ada risiko untuk memalukan diri, marah dekat orang lain.So kalau stress hal rumah yang dipenuh family, saya lari menyendiri.Sebab bila kita stress, kita kadang-kadang banyak nyer jadi kurang beradab dengan orang lain.Yela, sebab fikir kita ja stress ...orang lain tak stress.Especially pula kalau start rasa dengki dalam hati.Orang senyum pun kita nak stress.So elak berjumpa dengan orang ramai.Kalau jumpa sahabat yang memahami pun bagus gak kan?


-TIDUR-
Wah..lepas penat menangis ...happy nyer tidor.Tidur adalah cara mudah untuk mengasingkan diri tanpa melibatkan pengasingan fizikal.(-_-)zzzz
Stress sebab bergaduh ngan kucing ibu.Kroohh krooh

-BACA BUKU-
Yup..cari buku buku yang okay.Buku motivasi yang realistic, sebab setengah buku motivasi tu lepas baca lagi stress.Tak pun bacaan yang ringan ringan lain.Baca buku ni boleh memudahkan proses tidur bagi unid. =)

-SENYUM-
Okay...bila dah nanges...rasa lega.Cuba untuk senyum.Jumpa orang senyum.Sayang pahala senyum tu, jangan biar orang luar terbabit dengan masalah anda yang mungkin takda kaitan pun dengan mereka.Senyum juga adalah satu cara to tell our body that everything ,will be fine...InsyaAllah.

-MENULIS-
Hah... sebab tu la korang terbaca blog yang stress ni.Minta maaf yer.Saya sedang stress nih.Cuba tanya penulis-penulis yang hebat, kut kut depa stress masa menulis ? =)

-MAKAN-
Owh.. I like, tapi kena jaga gak.Makan terlampau kang kena penyakit, lagi stress kang.

-MIX WITH PEOPLE-
Dinasihatkan lakukan apabila stress tu reda sikit.Unid tak keluar dengan orang waktu stress level tinggi.Tapi bila dah puas nangis, tidur atau bila rasa macam  boleh dah handle sikit ni baru unid start ajak orang keluar.Tak semestinya berbual pasal masalah sendiri, dan tak semestinya keluar dengan kawan rapat, just meet new people, greet them.Bergaul dengan manusia akan membuatkan kita tak fikir sangat tentang masalah.Just dengar orang bersembang, try memahami secara tak langsung mengurangkan sedikit rasa stress.At least otak kita tak fikir pasal kita kita jer, akan fikir pasal orang lain gak.Dan mana tahu tiba-tiba ada jalan yang tak disangka.

-SOLAT-
Ambil wudhu, solat ..menangis la.Mintak dari Dia.Dia yang bagi stress , so Dia yang bagi pengajaran and jalan.

Tu jer setakat ni antara benda-benda yang unid rasa unid buat.Manusia memang tak dapat lari dari masalah.Ada masalah yang sempoi, boleh tulis dekat blog dan habis.Ada masalah yang kita jer tahu and simpan dalam hati.Tapi tak ada apa yang complicated pun sebenarnya, sebab memang fitrah manusia ditimpa masalah.

Masalah , stress mengajar kita jadi matang.Jangan biarkan stress membuatkan kita lupa yang kita ni banyak kelebihan.


Senyum...insyaAllah semua akan okay. (=


Nantikan entri akan datang...Stress tak berkesudahan.Ha ha tipu jer la =)


Stress

Assalamualaikum 

Hi incik blog, lama tak jumpa.Muka awak nampak selebek jer.Kesian.Mana unid , tuan awak yang kelolo tu?Ntah.Ok olooo siannya.

Puff..gila berhabuk blog ni.Tu la asyik jadi stalker jer, main facebook jer.Rajin baca blog orang, blog sendiri dilupakan.Mintak maapla ncik blog, selain jadi stalker, main muka buku , saya juga busy dengan kerja.Well , workaholic...kerja cam nak mamp tapi tak kaya-kaya.Isk Isk.Stress.

Ok, ignore all yang karut marut kat atas.Well, I am back.Actually hari ni ialah hari yang sewel buat aku.Iskk..bukan tiap-tiap hari ke sewel.Haah...hari ni lebih sikit.

Tapi takper, walaupun aku stress jangan risau.InsyaAllah aku belum lagi reply dengan cara kurang hajar dekat kengkawan.Belum lagi buat muka masam tak fasal dengan kengkawan.I still managed to smile, pastu bila orang tengok muka basah sebab penuh hingus dan air mata,depa tanya."Selsema ka?"

Aku akan angguk-angguk jer sambil senyum.Stress kalau pendam terlampau sekali dia keluar memang takleh nak brek.Air mata ni keluar sendiri tau.Kalau  ada orang yang nak beramah tamah sangat, dengan jujur ikhlas, aku akan jawab ,"Nanti boleh tak, sekarang ada issue sikit."Dengan penuh sopan santun...chewah.Terima kasih, ramai yang concern pasal aku rupanya =)

InsyaAllah..aku still lagi manage control hawa nafsu untuk tidak memaki hamun ataupun tarik muka empat belas darab lapan tolak sepuluh bahagi lima kali tujuh ...(takyah la baca yang ni) mengarut.

Takper, semua ni dugaan.Makin dah tua ni memang bakal berjumpa dengan perangai orang pelik-pelik.Ke aku yang menapous?

Bila kita ajak join activity semua tak nak, belakang kita kutuk kata kita tak ajak.Well, mintak maap la yer I ajak you waktu weekend jer tu pun you always say 'NO'.Pastu suddenly datang berita kat aku bunyi,'Asal hang tak ajak dia during weekdays'. 

Minta maaf lagi sekalik, saya just kawan bukan secretary merangkap PA atau sewaktu dengannya yang kena check anda  punya schedule, lepas tu siap  ada plan B to predict in case anda tak jadi nak ikut plan B.Pastu nak kena ada ramalan soalan-soalan dari anda, juga kena prepare jawapan-jawapan bernas.So takdela kena marah,'Eh, awak tak tahu ke saya ni sibuk.'

Saya boleh ajak setakat mampu, kalau ada cadangan, bagi tau.Kalau lupa , ingatkan.Takyah nak merengek bagitau kat orang lain so orang lain boleh tegur saya.Bunyi macam saya ni kuli anda instead of kawan.Adei...it is not funny okay.Macam kanak-kanak ribena.

Anda tahu schedule anda macam mana, and kalau anda suka nak spend time with your friend so sila la datang and buat usul sendiri.Tak perlu nak expect orang melutut ajak you join itu ini pastu bila bila diajak always NO.Bila tak ajak pun salah.Confuse!

Kawan anda ni manusia biasa.Jika lupa ingatkan...jika salah tegur.Ini diam...pastu emo sesorang.Bila terlupa nak bayar hutang, after quite long time tiba-tiba teringat,'Eh ...hutang ko aku tak bayar lagi.Eh..ko pun dah lupa eh?'

Boleh direply -'Saya tak pernah lupa, saya cuma nak tengok sejauh mana anda ingat.'

Okey, tarik nafas dalam-dalam.Letak dalam kepala, dalam seratus orang mungkin seorang dua ja yang macam ni.So biarkan mereka.Teruskan hidup macam biasa, perbaiki diri supaya lebih contribute dalam persahabatan.

Kadang-kadang kita banyak kawan yang caring pasal kita, take care kita tapi kita expect too much from them, lepas tu takleh nak accept kalau depa tersalah sikit.Kita lupa yang kita jadi kawan yang always take, if kawan kita bagi benda yang kita tak suka..kita marah dia.Tapi apa yang kita bagi kat kawan kita?So lambat laun kawan yang mula mula baik akan tinggalkan kita.Mereka kawan jer, kalau ibu pun boleh buang anak dalam tong sampah.Belajar belajar la give and take in relationship.Takut nanti yang kekal dengan kita cumalah stok stok hipokrit.

Kawan biar beribu, bermusuh jangan sekali, bersahabat biarlah yang terpilih.






Saturday, May 17, 2014

KRU

Kejadian ni berlaku minggu ni, tapi unid lupa bila.Samada Khamis atau Rabu.Pagi-pagi pakat menunggu lif kat office.Biasalah satu lif rosak maka sila bercinta untuk tunggu lif seterusnya.

Bila lif tu sampai, unid terus masuk dan terdengar perbualan lelaki lelaki India yang dah memang ada dalam lif tu.

'Edry,Norman,Yusry.'

Eh, macam kenal jer tiga bersaudara tu.
src

'I think one of them married...'

'Ya..ya..Yusry is married to Lisa Surihani'.

'Oh,previously he married to other woman right?'

'Yes...Erra Fazira.She is hot, man...even now she still hot.'

.
.
.
Nak jer unid join sekaki bergossip.Teheee... :D
First time dalam hidup unid dengar lelaki India bergossip fasal artis Melayu dalam lif.OMG, you guys are really HOT.Unid keluar dari lif tu dengan senyuman, seriously KRU, you guys ROCK.

Ha ha ha.Rupanya bukan pompuan jer selalu gossip retis-retis Malaysia.

Friday, May 9, 2014

Camera 360

Apabila adik bagi gambar girlfriend dia kat mak, mak excited.Berkenalan thru Facebook katanya.Amboi , unid dok guna Facebook punya lama, satu boifrend pun tak lekat.

"Tengoklah Along.Comey budak ni."

Unid tengok sekali pandang."Gambar edit ni."Takde perasaan punya komen.

"Ye ke?"Loh..bajet unid jelles lettew.Heh..tak kuasa unid.

"Cuba tanya adik-adik yang lain.Tu amik pakai camera 360 tu."

Mau idak, gambar selfie.Kulit licin macam porcelain, takde kedut, jerawat or jeragat.Liang roma pun takde.Flawless and gebu gebas sampai kedut baju pun nampak macam suasana di pagi hari yang nyaman di Cameron Highland padahal dekat kantin office jer.[Eh..bunyi macam ayat jelles jer]

"Aha..gambar edit ni."Semua adik-adik bagi komen yang sama.Hoh..dia tatau anak-anak dia pun rajin mennyelfiekan diri dengan camera 360.So ciri-ciri gambar tersebut haruslah dah dapat dikenal pasti.

"Meh..kami ambik gambar mak."

"Wah,lawanya mak."Mak puji diri sendiri selepas nampak usia dia cam 30 an padahal dah 50 an.

"Bukan kisah pun gambar girlfriend dia tu edit ke tak, cuma make sure orang yang dia dok berchat siang malam tu orang yang sama."

Takut pulak bersembang and memadu kasih dengan Ana(bukan nama sebenar) yang usianya 20 an, sekali Siti Markonah (nama sebenar) yang usianya 50 an.Takut anak beranak terkejut bila found out indah gambar dari rupa.

Bercakap pasal fenomena selfie yang guna camera 360, unid pun ada guna.Excited tengok gambar jadi gebu cam artis korea padahal ______.Sekali pi upload kat whatsapp profile.

Tiba-tiba seorang member x sekolah menengah tegur, padahal tak pernah tegur pun sebelum ni.Tanya apa rahsia kulit unid mulus dan berseri.

"Oh, pakai 360."
"Nak pakai gak produk tu.Beli kat mana?"
"Camera 360, download ja from App store."
...(-_-)V

Rupanya ada gak orang yang buta IT sampai tatau camera 360 wujud.Takpa , lepas ni confirm dia rajin menyelfiekan diri.

Cuma unid tak berapa setuju ada beberapa pihak yang guna Camera 360 untuk testimoni produk kecantikan.Gambar sebelum makan produk tu amik pakai camera biasa, close up dengan flash.Muka berminyak-minyak,berjerawat seketul-seketul boleh kira.Tapi gambar selepas makan produk tu amik pakai application camera 360, terus gebu gebas macam Haniz Soraya.Tak ke menipu, pakat la dok beli makan sampai mati pun tak dapat muka gebu cenggitu.

Ni gambar unid pakai camera 360, comey la jugak kan.Boleh tahan gak unid ni kan?Kan?
*Penampo sebijik!Dush!!



Ni gambar tak pakai camera360.
.
.
.
Chak!! Ha ha ha
source

Dalam dunia ni, ada orang yang tak cantik dalam gambar tapi cantik kat real life.Ada yang cantik dalam gambar tapi biasa biasa ja kat real life.Ada yang cantik dalam gambar dan real life.Bertuahnyer =).

Tapi kut mana pun,rugilah kalau asik focus kat kecantikan material, bukannya kecantikan hati.Rugi sangat kalo judge based on rupa sebab manusia memang ditakdirkan tua dan mati.

Cantik rupa tak kekal,cantik kat hati insya-Allah kekal dalam hati semua orang sampai mati.





Wednesday, May 7, 2014

BIG NO

How many people face this type of issue?

I am friend of her for five years, any plan that I throw up only 5% accepted.But I need to put her in every my to do list, because if not,she going to mad and talk bad about me.Most of the people , ask me to be patient and always keep her in the loop,  some advice me to move on.At the end of the day, a lot of my plan not working out and I don't have many friends myself.It seem  like she the BOSS without I realize it.

They have BIG NO at their forehead.Anything you suggest/invite, their answer is 80% - 90% is NO.But when you decide NOT to put them in your plan,they will make loud to YOU usually by telling other people about you not invite/suggest or have concern about them.

In other word, they won't blame themselves because answering NO to every plan that you mentioned but they will make noise on the stuff that you not mention.In other word, even the answer is NO, it is your DUTY to ask them.It is very irritating sometimes[most of the times].

You can find this type everywhere in this world.I know that I should not worry about this, but because I feel irritating and this blog is therapy,so I am going to make noise here.

Instead of blaming people, why don't they make themselves available?Instead of waiting then mad, why not offer themselves to join?You're waiting alone over there, sulking because nobody invite you.Oh, such child like!! Why not you just ask other people -'Hey can I join the club?' If people say NO, then at least the reason to sulk is more acceptable.

Grow up a bit, if you always say NO, WTH you expect people will keep you always in the loop.Sometimes instead of  putting you in the loop and receive 'NO', better we go ahead and put other new people in the plan.So if you wanted something, you are responsible enough to yourself by creating or involving yourself into the plan.

DO NOT WAIT, THEN MAD AND BLAME OTHER PEOPLE and at end of the day.'See, nobody want to befriend with me!'

'Sorry, I can't make it'
'Sorry,I don't like this'
'Sorry,I busy..'
'Hey,don't you aware for all this time I m busy [for the rest of my life]!!!'

The excuse keep longer and longer .

.
.
.
'Hey, what the hell you plan this without me?'
'Oh, because I tot you don't like this and that..'
'The hell... you should ask me first.Bla bla...' Then spread the news to other people so the whole world know.Or maybe skip dialog one and two but directly tell the whole world how evil your friend are by not putting you in the loop.Good friend always remember their friend no matter how bad they are right?Right?


It is better to be ...

'Sorry, I can't make it'
'Sorry,I don't like this'
'Sorry,I busy..'
'Hey,don't you aware for all this time I m busy [for the rest of my life]!!!'

The excuse keep longer and longer .

.
.
.
'Hey, I heard you plan this and that.Can I join, I think I can make it'
'Yes'  The answer may be vary.But at least it give the solid reason to sulk or think.Or maybe, start plan something and invite your friend to join.That is much better.So at least, you are responsible enough to yourself.

Well to those who feel they are victim , MOVE ON GUYS!!Do whatever you think is valid,ignore the BIG NO opinion as long you feel it is right.

You are more positive, brighter than them.

Thursday, April 24, 2014

Pengganti John

Okeh... penat troubleshoot javascript ni.Belum lagi nampak cahaya, blur saja.Mehla update blog jom.

22 April 2014 Unid terbeli ikan laga.Terbeli sebab memang tak fikir nak beli pun hari tu.Memang ada berangan nak bela ikan kat office macam dulu-dulu.Tapi tak pernahnya tekad nak beli.

Hari tu masa temankan member pi bank, unid singgah satu kedai ikan ni.Saja usha-usha sebab boring tunggu member settlekan urusan bank.Lepas dia settle, kitaorang pi makan area situ.

Then dah masuk kereta nak balik office,tiba-tiba jer unid cakap,'Rasa cam nak beli jer ikan tu.'

'Beli jer la.'

So terus masuk balik kedai tu dan pilih ikan dan segala keperluan berkaitan.Ikan laga lah yang paling sesuai dibela di office setakat yang unid tau.Sebab tak perlu space besar, tak cerewet, dan yang unid suka sebab dia aktif.Teringat ikan lama unid nama John, nak dekat dua tahun unid bela dia(2 tahun tu termasuk tempoh masa dia bukan hak milik unid lagi).Bila tuan dia resign, dia bagi kat unid.Tapi tak tau mati sebab apa, hopefully ikan yang kat office baru ni panjang umur lebih lagi.

Nah layankan picture-picture officemate unid yang baru.Nama masih lagi dalam pertimbangan.Nak letak nama John sama macam ikan dulu tak boleh sebab ada manusia nama John kat office,kang konflik pulak.Bleu Tiger or Baby Blue or Bleu Fin or Blurry Blue adeh...tatau nak boh nama apa ni??

Pokok tu bukan plastik ya.

Ring tu adalah dari botol Spritzer.


Letak batu, tapi temporary sampai jumpa batu lain.Sebab?Batu tu bukan hak milik saya =)

Ikan rm6 , tank rm 15 , anti chlorine =? ,pellet=? .pastinya total rm25


Kadang kadang pi letak cermin dekat tank, saja nak bagi dia marah.



Bila marah semua jadi kembang.Lawa kan..tapi takleh lama-lama sebab nanti stress.
Bila dah mula bela ikan, maka rajin mencari pengetahuan pasal ikan ni.Ni antara web yang unid rasa menarik BettaCare101.Mula banyak tanya kat sesiapa yang ada experience.=) . Kan, bertambah pengetahuan.

Yang bestnya, bila boss nampak dia cuma pesan,
"Jangan buat satay fish sudahlah ye."

Thursday, April 17, 2014

Tips : 14 Perkara yang perlu anda lakukan sebelum mengakhiri hari kerja anda (tajuk kemain)

Tips ni unid baca dari Forbes .Berapa banyak antara kita yang buat benda ni?Actually end of our work day is equally critical like how we want to start our day.Huh, ingatkan pagi-pagi hari saja penting, rupanya before balik kerja pun ada perkara-perkara yang perlu dibuat untuk memastikan hari esok kita berjalan lancar.

Meh tengok perkara apa yang perlu dibuat di akhir hari kita.

1) Periksa balik senarai kerja untuk hari ini.
Pastikan to-do list kita untuk hari ni banyak dah selesai.Kalau rasa tak puas hati, atau tak settle kat mana-mana plan balik bila nak buat.So kalau tak buat lagi pun tak adalah ketinggalan banyak sangat.

2)Periksa jadual untuk hari esok.
Haha.. penting, mana tau esok ada meeting pukul 7 pagi.Buatnya kita tak check lepas tu lupa terus takke haru.At least check dulu, so takde la kita nak tidur lambat atau berjimba sampai pagi bila kita tau esok kita ada meeting kan.

3)Periksa  dengan boss dan kawan sekerja.
Mungkin perlu discuss dengan boss atau kawan sekerja tentang status progress kita.Dalam masa yang sama, kita dapat updates dari mereka.Boleh double check dateline ke, make sure everyone synchronize with us.Takdalah boss kita fikir A , kita fikir B.

4) Berkemas.
Kemas sikit tempat kerja kita.At least make sure mug dibasuh, so tak adalah esok bau nescafe basi =). Plus kemaskan Inbox email sekali, inbox ni cepat jer penuh.Boleh la delete atau labelkan yang mana patut, Unid sendiri pun ada 1 k yang belum dibaca V(-,-)

5)Habiskan kerja yang tak perlukan phone contact.
Dah nak abis office hour, selalunya kita akan focus dengan kerja-kerja yang tak depend sangat dengan orang lain.Contoh hantar email untuk update status , buat report , coding yang simple-simple ke. At least waktu petang orang pun kurang kacau kita.

6) Tutup dengan baik.
Maknanya jangan tinggalkan benda-benda yang senang nak handle tergantung-gantung.Yang mana senang nak settle , settlekan cepat.Jangan bertangguh...kalau tak dalam mimpi akan keluar.

7)Buat senarai kerja baru.
Plan apa yang patut dibuat esoknya.Senarai kerja ni boleh ditambah baik keesokan hari, tapi tak salah kalau kita senaraikan awal-awal.Esok boleh revise balik.Bunyi macam susah, permulaan memang kelam kabut sikit tapi bila lama-lama kita akan jadi teratur so akan jadi lagi senang.

8)Muhasabah diri.
Tengok balik achievement kita.Apa yang kita dah capai -should reward ourselves.Kalau ada apa yang belum lagi kita capai .Takpa , esok usaha lagi ya.Janganlah nangis pulak.LOL

9) Ucap bye bye.
Bila rakan sekerja kata 'bye bye, see you tomorrow' atau 'balik nanti drive elok-elok' , kita automatic rasa happy.So apa kata kita buat benda yang sama.Baru ada aura positive dalam office.Kawan-kawan pun akan happy dengan kita.

10)Tinggalkan nota positif.
Heh.. yang ini best juga kalau try buat kan.Buat message yang happy dekat rakan sekerja.Esok pagi pagi bila mereka baca, mesti senyum sampai ke telinga.Just tulis email  dengan ayat-ayat yang happy dan positif. Huhu..boleh cuba walaupun bukan setiap hari.

11)Jadi hijau.
Jadilah hulk hogan.=) . Make sure turn off light , aircond dan benda-benda yang sepatutnya.Jimatkan bil elektrik.

12)Disconnect.
Bila dah balik kerja,jangan gatai nak bukak laptop dan kerja.Just notify rakan sekerja anda yang anda memang jenis yang tak angkat phone atau discuss kerja after office hour.Masa ni masa untuk diri anda, famili dan kawan-kawan.Company belum tentu ada sewaktu anda susah tapi mostly family dan kawan-kawan ya.Sebab tu jangan lupa diri bila bekerja.Tapi kalau dalam mode on-call , tak dapatlah den nak tolong.

13)Tinggalkan stress anda kat pintu office.
Jangan bawak balik stress ke rumah.Sakit hati bila mak, ayah atau kengkawan nak bercakap dengan kita bila kita stress.Sikit-sikit nak mengamuk.Macamlah kita seorang jer ada masalah kerja, padahal berlambak lagi orang yang bermasalah dari kita.Kalau kita stress...janganlah pergi stresskan orang yang tak bersalah.

14)Balik rumah.
Tak payah nak aim untuk balik paling lambat hari ni.Tak ada faedah pun.Lambat laun produktiviti kita down.Dah balik lambat dari office, pastu makan tak tentu, tidur tak tentu.Esok pergi kerja takleh focus, stress ...kan dah down.Issue akan jadi meleret-leret tanpa kita sedar.

Itu  sahaja yang unid faham dari bacaan unid.Share dengan harapan berguna untuk semua, to be true unid pun salah seorang workaholic gak.Tapi  dah nak insaf sekarang =) .Waktu kerja consume banyak masa dalam kehidupan kita, jadikanlah ianya sesuatu yang happy dan fun.Kalau setiap hari lapan jam kita dalam keadaan stress, mungkin kita patut buat sesuatu.

Actually Unid baru start sikit-sikit.Especially kat time management.Unid kenal seorang member ni, dia pesan seeloknya buat plan untuk setahun.Baru kita nampak masa kita buang kat mana.Dia cakap, tak salah nak plan dalam kalendar bila nak basuh baju.Hari tu unid pi office dia, semua target dia untuk tahun ni dia tulis besar-besar and tampal kat dinding.Siap ada gambar lagi.Dia  juga pesan, penting untuk ada target.Jangan fikir susah ke tak nak capaikan target tu.Tapi fikir dulu apa target kita, susah dan senang tu serahkan pada Allah.Kita usaha saja.

Masa meeting dengan boss unid kat US ,sempat usha calendar dia.Wah ...waktu lunch pun ditulis dalam kalendar, padahal everyday waktu macam sama ja, amik anak pukul berapa.Walaupun tugas tu rutin ja, tapi bila ditulis dalam calendar baru kita dapat trace berapa banyak masa digunakan and hidup jadi teratur.Boss ni memang terkenal dengan kepandaian dia mengurus project.Bila dah nampak calendar dia, baru boleh faham kenapa dia pandai urus project.

So ini lah calendar unid, masih banyak yang kena improve.To do list tu banyak yang unid tak senaraikan pun, pakai buat ja dulu.Lepas tu tak nampak apa yang dah dibuat, bila orang tanya balik baru nak kena selak-selak balik untuk check status.Kalau dah statekan dalam senarai kerja , at least specific.Bila boss tanya, boleh tengok senarai kerja pastu bagi update ja.

Calendar office

Calendar personal.



Huhu... bila unid review balik,tahu-tahu sepanjang hidup unid mungkin dihabiskan untuk tidur dan tengok tv ja.^(-,-)^ Mari berusaha lagi dan hopefully this is not chicken shit.




Monday, April 14, 2014

Explore

Minggu ni unid tak balik kampung, fyi unid boleh dikatakan 99% balik kampung time weekend.Sangat jarang unid menghabiskan weekend di Penang since kerja kat sini.So boleh dikatakan knowledge unid pasal Penang amatlah sedikit.Kebanyakan berdasarkan apa yang orang habaq dan bacaan di Google sahaja.(-,-)~

So plannya today unid nak explore Penang dengan member, sekali kereta dia terlibat dalam kemalangan pulak.Mujur la takda apa-apa, tapi dia takleh join unid untuk berjalan-jalan kat Penang.Jadi unid terpikir, alamak adakah nak dibatalkan sahaja program jalan-jalan hari ni?

Dalam dok fikir tu, unid pi berenang dulu sampai pukul 9.Lepas berenang tu rasa nekad, ish...rasanya tak boleh nak menghabiskan masa hari ni dengan terperap dekat rumah mengadap facebook atau membaca buku-buku berfaedah.Tekad nak berjalan sendiri... alaahhh Penang jer pun unid, bukannya luar negara pun.Ya,sometimes nak explore seorang diri memerlukan kekuatan walaupun kat tempat sendiri.(T-T).            Takpa kita pi melawat muzium ja dulu.Maka unid pun menggoogle wow...banyaknya muzium kat penang.Boleh ke ni??

Tengah siap-siap tiba-tiba terfikir teringat member baru yang unid jumpa masa swimming class.Terus give her a message.Wah...bestnya bila dia cakap okay without any hesitation.

So unid pun pi amik dia kat rumah.Rumah dia berdekatan Island Hospital.Unid tak pernah sampai lagi Island Hospital ...wah bestnya discover tempat baru lagi.Dah update satu lagi landmark dalam kepala otak.

On the way nak fetch dia... nampak signboard Rumah P. Ramlee...terus excited.Bila jumpa dia, terus plan -meh kita pi Rumah P Ramlee dulu.











Letak gambar kucing sekadar menghormati privasi member.
Melawat Rumah P. Ramlee memang meralikkan.Unid suka perhati benda-benda lama selain benda benda baru.Banyak knowledge tentang P. Ramlee kat sini.Bayangkan dulu Jalan Ampas Studio tu well known sampai ke peringkat antarabangsa, ala ala Hollywood gitu.Tapi sekarang industri seni kita ke mana ya?Padahal zaman dulu kita cukup terkenal, tapi sekarang?Seolah-olah orang kita tak reti buat filem dah...atau reti tapi tidak dihargai maka ianya tenggelam begitu saja.Jadi jika ada orang kata kita tak boleh buat filem, bukankah dulu kita boleh?Buatlah filem-filem yang bermutu, yang boleh jadi iktibar,tak semestinya ikut sebijik sebidun seperti P Ramlee tapi IMPROVE.Ada banyak jer filem/drama Melayu yang unid suka.

Member unid yang teman unid tu berkata:
'Mungkin bila seseorang itu ikhlas, benda tu akan sentiasa diingati.'
Ya, terfikir juga..Tan Sri P. Ramlee cuma dapat gelaran selepas dia mati, dia mati pun bukan dalam keadaan kaya raya walaupun sepatutnya orang yang begitu banyak hasil kerjanya mendapat royalti yang setimpal.Mungkin kerana dia sangat minat dalam bidang seni, sehingga tak begitu berkira tentang duit ringgit.

Unid tak ambil gambar suasana dalam bangunan sebab ada larangan ambil gambar.So silalah datang sendiri ye.Kawasan ni terbahagi kepada tiga 1) Rumah P. Ramlee , di dalamnya ada perkakasan rumah, gambar-gambar. 2) Galeri , di sini banyak tentang hasil kerja seni beliau  dan 3)Auditorium , tatau ada apa sebab masa tadi tutup la pulak.Masuk free, tapi kalau nak menyumbang silakan.

Suasana dia tenang ja, ramai veteran duduk lepak di pondok rehat sambil layan lagu P.Ramlee.Bila dah explore tentang P.Ramlee tiba-tiba teringin nak tengok filem 'Sabaruddin Tukang Kasut', macam tak pernah ada kat tv ja.

Lepas tu kami kelaparan, berhenti makan di astaka berdekatan dengan Stadium Pulau Pinang.Semua makanan selamat masuk tanpa sempat ambil gambar. V(-,-)

Berhampiran ada pasar, member cakap pasar ni dibuka awal.Pukul 6 atau 7 pagi gitu.Waktu ni dah pukul 2 lebih, semua berkemas nak tutup.Dekat sini semua barang ada,Unid masuk jap, memang bermacam macam barang.Barang antik pun ada.


Tudia bangunan stadium pulau pinang

Lepas tu , kami mencari muzium pulau penang.Heh... guna GPS, elok sampai satu kawasan tiba-tiba signal lost.Berpusing-pusing la kami dibuatnya.At last sampai gak.Muzium ni terletak di Lebuh Farquhar.

Pun sama, takleh ambil gambar.Sila datang sendiri ya.Tapi bagi unid memang tempat ni informative and rasanya segenap sudut diletakkan  artifak-artifak (pergh...ayat) dan info berguna.Muzium ni ada dua tingkat, dua dua fully occupied with informative stuff.Kalau hangpa nak tau asai usul Pulau Pinang, siapa Francis Light,siapa Farquhar tu?Pasal kaum kaum dan bermacam-macam lagi mai la na.Seringgit saja rega tiket.Memang tak nyesal habaq hang!


Sempat snap gambar signboard ja, jangan marah ya!

Ni bangunan mahkamah, opposite dengan muzeum.

Lepas tu (berapa kali lepas tu da...) kami lapar.Ingat nak cari cendol tapi tah sesat tiba-tiba nampak Restoran Kapitan yang penuh manusia.Unid pernah makan yang kat Queensbay tu ja.Disebabkan member unid tak pernah pergi, kami pun makan kat sini.Tapi tak amik gambar jugak...dah kenyang masuk perut baru teringat.

Contengan contengan begini banyak di kawasan pusat bandar sini.
Mungkin boleh plan 'Sehari memburu contengan'
Dah makan semua, tau-tau dah petang.So kami pun balik jer la.Total km meronda hari ni ialah 61 km , bar minyak unid dari 3 tinggal 2 ja.Satu bar minyak ja dia guna, ni yang buat unid sayang kat ceri ni.

Bila difikir balik , bersyukur sebab unid tekad jugak nak berjalan dan bersyukur jugak dalam bertekad tu ada member nak join.Memang kalau nak berjalan especially seorang ni memang ragu-ragu sikit kecuali shopping mall =) .

Hari ni cuma boleh kaver sikit ja, maybe sebab bergerak pun dah agak lewat.Tapi tengoklah apa yang unid dapat.I believe...inshaaAllah I can cover more next time. Ni kira batu loncatan sahaja ni. Test the water first.

Manyak lagi tak pi ni.Hari ni baru kaver dua tempat tak termasuk sesat dan makan.
Penang adalah antara tempat famous di dunia.Rugi kalau unid biarkan tanpa diexplore.I m happy when I choose to wear my sneaker and go out today =)

Kasut ni ada kenangan sendiri.Dibeli di Medan,Indonesia =)