Friday, January 20, 2017

Yang mana lebih utama

Adeh skemanya subject =) . Lama nak share tapi asyik bertangguh ja, setiap kali bangun tidur berbunyi bunyi dalam otak.Tapi tak allocate masa untuk menulis.Alhamdulillah, hari ni plan masuk office lambat sikit so mari kita menulis.[honestly, if tak tulish I will waste my precious time watching too much cat on youtube]

Seriously ini adalah subject yang paling critical, yang mana sangat jarang orang dapat menguasainya.Padahal berjaya menguruskan masa sama seperti berjaya menguruskan hidup.unid doa, moga moga ilmu pengurusan masa ni didedahkan awal.Kalau ada , I nak join.Hidup itu masa, bila masa sudah tiada, kita mati ---

Bila difikirkan alangkah ruginya unid bila di umur yang boleh dikira baki baki ini baru sedar, tetapi bertambah rugi lagi jika unid menghabiskan masa dengan merisaukan masa yang berbaki ini.Sebab , apabila kita hidup ,baki masa kita tidak menentu.Ada yang memikirkan dia masih muda, jadi ada banyak masa, tapi tahu tahu ajalnya awal bererti masanya sekadar itu.

Bila unid reflek balik apa yang berlaku, unid banyak buang masa, walaupun nampak sibuk.Lihatlah blog ini, berapa lama ia terbengkalai.Unid memikirkan ahh, aku sibuk.Nak update blog pun tak sempat.Tapi sudahnya berapa banyak dihabiskan di TV,Youtube,Facebook,melayan perbualan yang memudaratkan dan lain lain.Masa 24 jam, Allah bagi adil.Cuma unid gunakannya untuk perkara remeh temeh.



Tidak ada orang yang sibuk di dunia ini, hanya mempunyai keutamaan yang berbeza.

Ada seorang workaholic,datang office awal, balik kerja lambat.Masa cuti pun kerja, dalam erti kata lain keutamaan hidup dia adalah kerja dan office.

Dalam office dia,ada colleague yang make sure datang office awal balik mesti on time.Kalau boleh nak chow lagi awal.Yang tak best, asal kerja delay mesti pass dekat sang workaholic tadi.

Setiap kali ditanya,"kenapa tak boleh stay back untuk habiskan kerja?"

"Tak boleh, I have wife dan anak anak.They could not 'survive' without me."

Keutamaan sekarang adalah family.Maka sedaya upaya dia akan make sure dia busy untuk family and don't have much time for work.

Sehingga suatu hari, boss mempunyai assignment selama 6 bulan lebih(tak tentu masa) oversea.Maka yang work hard tadi sudah excited, kerana selama ini keutamaannya adalah kerja.

Tiba tiba juga familyman ini nak juga pergi.Lihat keutamaan sudah berubah, depending on what goal you want to achieve.

"Ahh... hari tu kata family cannot survive without him.Bila boss suruh pergi oversea dan dan okay.Tiba-tiba boleh cari someone yang manage."Si workaholic merungut.

Itu antara kisah, it's not about we can't commit.It just we commit based on priority, we will allocate our time on the stuff we love the most or on the matter that make us feel alive.Itu antara kisah yang unid share, maybe before this I already shared.Tapi takper, siaran unid always berulang.Hihi =)

I know someone yang jarang guna ayat busy.Yang lawaknya, when come on setting goal in life, vision board, to do list I think orang MLM dan agen insurance has a very good skill.Seorang kawan cakap, kalau tiba tiba ko rasa nak dapat motivasi pergi la join bengkel bengkel dari MLM or insurance.Banyak ko boleh belajar.Terus jadi bersemangat.Tapi of course kena kuatkan semangat kalau tak minat nak join the line =).

I know someone who is an insurance agent.She seldom say , sorry I am busy but she'll replace it with some task that she will do.Habis sangat, kalau susah nak describe she will say 'ada hal', and she will schedule our meeting on certain day of course depending on her PRIORITY.I tanya kenapa,she said ,"Escapist always use busy.Busy can be use without task/goal in head."

Contoh,orang ajak unid pi breakfast.unid reply sorry busy tanpa set dalam otak task yang unid buat.Lain kalau unid reply,"tak join, sebab nak settlekan Cemon punya assignment." atau kalau malas nak buang masa explain , unid replace ,"unid ada kerja nak habiskan," dan selalunnya jika breakfast itu consider penting terus buat schedule ,"apa kata esok pagi kita breakfast?"

Of koslah, kalau nak escapist jugak boleh jer guna perkataan ada hal , atau ada kerja.If we want to be an escapist which we are don't.Kan?

This is something yang I learned in my life, peoples must have PRIORITY and PURPOSE in their life, they use eveything including YOU to achieve it and nothing wrong with that.If you have sales man friend, you will notice he will spend a lot of time with you if he see you as prospect and less time because he spending his time with other prospect.I thought it was WRONG behavior.But actually nothing wrong, he prioritize his life.It is WRONG if we don't have any priority in life.Sebab kalau takde maknanya kita depending on other people which will make us fragile.If takde lagi, buat satu.Don't waste time finding purpose of your life, make one.If tak jadi , keep going and make new one.You will see the pattern when you try harder.

In this life, nobody force you to take more responsiblity.Takde sapa paksa you jaga parent sampai you takleh buat apa-apa, takde sapa paksa you kawin dan beranak pinak sampai you rasa takde life.Takde sapa paksa you sambung study while you dah elok elok boleh melepak dengan member.Takde sapa paksa you kerja macam neraka.

Nobody.You choose it.Tapi tak prioritize properly then you exhausted then you complain.Take a break but not too long, schedule it ,COMMIT and then keep going.

The funny part,when I complaining that I am busy , takde masa, penat macam nak mati...there some one on this earth yang mempunyai tanggungjawab more than me ,even nyawa orang lain pun bergantung kat dia and yet he successfully achieve it without complaint.

Benarlah, manusia ini dalam kerugian melainkan orang yang bijak menguruskan masa, dan menggunakannya untuk kebaikan.

Entri ini mengambil masa sejam.TTYL =)






No comments:

Post a Comment