Saturday, June 23, 2012

Archwire

08 June 2012

Dah hampir 7 bulan unid pakai braces.Archwire dah tuka 2 kali.Kali kedua tu rasa best jer.Sebab tak sakit, takda rasa gatal-gatal gusi, gusi berdarah atau sewaktu dengannya.So maknanya, gigi tak bergerak, kalau bergerak pun sikit jer kut.

Oleh sebab tak sakit, maka jaranglah unid pergi klinik.Okay-okay ..08 June 2012 Jumaat lepas unid pi.Doktor check-check kemudian dia komen, 'Cepatlah gigi you gerak.Kalau gini tak sampai 2 tahun dah boleh buka'.


Maka doktor pun request untuk tukar archwire.Kali ini archwire yang lagi keras.Wah..lepas tukar archwire ni terus rasa sakit.Masa tukar archwire yang kedua tak rasa sakit pun, tapi yang ketiga ni macam pakai yang first, cuma bibir rasa tak seksi jer. :* . Maka esoknya, majlis pertunangan adik disambut dengan penuh kecewa dek kerana menahan air liur dan perut.Makanan best-best and manis-manis pulak tu.


Ok dah.Meh kita baca tentang archwire tu.Pemakaian braces semua melibatkan 4 Fasa.So Unid baru masuk second phase.

Ok dah.Meh kita tengok apa benda archwire tu.


PHASE I: INITIAL LIGHT ROUND WIRES
The initial phase starts tooth movement, rotation control, leveling, aligning, arch form, and prepares for the second phase of archwire sequencing


Kiranya phase 1 ni untuk warming up.So takdela mengganas sangat(tapi sakit gak memula tu), ye la kalau ganas-ganas sangat kang terus tercabut semua gigi.Tak fasal kena tukar pakai gigi palsu pulak.


Dalam phase 1 ni, ada dua archwire.Seperti di bawah.Kiranya lebih kurang 4 months pakai .014 archwire , then after that pakai .016 around 3 months.


.014 Damon Copper Ni-Ti  >>Start tooth movement, leveling, begin arch form development, prepare for next archwire.[Unid dah lepas]
.016 Ni-Ti SE >> Used occasionally as second archwire in severely crowded adu


PHASE II: HIGH-TECHNOLOGY EDGEWISE WIRES
The second, or high-tech edgewise phase, is the “heart and soul” of the Damon System. This phase starts working on torque, root angulations and levels, completes rotation control, continues arch form development, consolidates space in the anterior segments, and prepares for the third phase of archwire sequencing. It is critically important to take a panorex and evaluate root and bracket position before proceeding to the major mechanics phase of treatment

Okay , sekarang unid baru masuk Phase 2.Cuba baca tu... wah kerja kuda.Maknanya Phase 2 ni dia akan mengganas la kut.Untuk menghabiskan Phase 2 , Unid kena pakai lagi 3 archwire lagi.Wah tak sabar nak tunggu doktor tukar.

.014 x .025 Damon Copper Ni-Ti. >> The workhorse of the second phase. Placed in upper and lower well-prepared arches.[Sekarang in progress]


018 x .025 Damon Copper Ni-Ti >> Excellent wire to prepare for insertion of the working stainless steel transition wire.

017 x .025 Damon Ni-Ti >>Used with 20° of anterior torque and reverse curve; superb for division 2 second wire. If only intrusion needed, use the same size wire without the torque in the anterior.


.019 x .025 Damon Ni-Ti >>Used with 20° of anterior torque and reverse curve. Great follow-up wire on challenging division II cases. If only intrusion needed, use the same size wire without the torque in the anterior.




Nota:Tak larat nak baca semua phase, kalau nak tau sila ke http://www.ormco.com/products/damon/education/archwire-sequencing.php


Kat bawah ni gambar archwire yang unid ambil.Haish..orang nak pasang archwire, unid pula sibuk ambik gambar.

[auto pos entri]

No comments:

Post a Comment