Thursday, January 18, 2018

Perkara utama dalam memperbaiki diri sendiri

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Annoucement : unid ada website baru Namaku Nurindah please visit .Kalau tak accessible please tell me.Let me know how it looks like at your phone and computer.Thank you =)

Hey hey ... we still in January maknanya azam dan nekad kita masih panas.It's normal bila orang excited nak improve diri sendiri , it's good thing. Fitrah manusia nak jadi baik. Kalau kita nak jadi jahat itu berlawanan dengan fitrah.

Kalau kita sentiasa looking forward improvement EVERYDAY - tahun baru , Awal Muharam ni boleh dianggap sebagai perayaan yang besar.

For certain peoples yang struggle macam aku yang kejap malap kejap okay.Pesanan penaja
"Don't Give Up"
It is a good thing bila kita rasa kita struggle and kita make effort to overcome it.Macam concept work out la :
 "if it hurt it works"
melainkan kalau kau dah patah riyuk.

Kalau rasa diri langsung tak struggle and rasa diri nothing to improve which can lead to:

"hari ni sama jer ngan hari sebelum-sebelumnya"

sila berhati hati.That's not good indicator.

Manusia yang baik adalah yang orang yang sentiasa nak lebih baik dari dirinya yang semalam.Bukan nak lagi baik dari orang lain, tapi lagi baik dari dirinya sendiri.Lebih baik dari DIRI SENDIRI ,tu keyword tu.

Tahun tahun sebelum ni unid struggle tapi I not able to see any result.Every year set goal gempak tapi macam missing something.

End of year , the question is apa yang dah berlaku kat aku?Unid tak rasa achieve apa-apa and I am not quite sure why.

Set goal gempak tapi performance like alahaiiii...

Rasa macam dah berubah tapi tak nampak , bila tak nampak then how to measure?Bila takleh nak measure -- kita tak tau sama ada kita ni berubah lagi baik ke, buruk ke atau takde apa-apa perubahan. 

Until dua tahun kebelakangan ni,  I think there some components that I really believe  contributing to my self improvement.I believe if I focus on these component consistently I will see the result.

MASA + KEBERSIHAN + DIRI SENDIRI

Nampak simple kan?

Before this unid set  gol gempak bukan main. Perkara kat atas tu common sense jer , so it is not cool nak letak dalam goal.

FYI, unid discover perkara ni bukan masa set goal tahun baru.I just start doing this and realize betapa besar pengaruhnya in my life.

Kenapa unid tak nampak this sooner warrgghhhh...

Tiga component kat atas tu seiring sejalan tau -- dia bukan asing-asing.It's not working like aku kena jaga masa dulu baru jaga kebersihan. We need to altogether.

Kebersihan berlaku dalam masa , sama juga dengan perkara perkara lain tapi mengikut pengalaman unid, dahulukan kebersihan dalam masa anda inshaaAllah other great things will come.

Contoh ,azam tahun ni kau nak rajin memasak . It will not give any good kalau kau masak everyday but maintain being pengotor.Aku tak tipu wehhh.. ada hosmate aku dulu dia basuh periuk bila dia nak masak jer.So dia masak during weekend, so seminggu la periuk, pinggan bertenggek kat sinki.

Contoh, tahun ni kau nak belajar lapangkan dada.Trust me , kalau rumah kau berselerak dan bilik air berlumut macam mana kau nak berlapang dada?Kau pergilah travel konon nak clearkan mind tapi balik rumah katil pun tak berkemas.Jauh berjalan banyak pengalaman puiiii kalau tandas kat rumah pun tak cuci.

When I  able to put kebersihan in my time -- all other thing jadi mudah.Bukan bermaksud sebelum ni unid pengotor, unid rasa unid bersih jer selama ni cuma I don't put it in realization on how important is it to be included in time component.When we don't include it in time component it will be hard to measure.Another thing, unid membersih kerana terpaksa membersih.Not because I love cleanliness.I do cleaning because other people not cleaning.I use the word 'I have to' instead of 'I want to' which lead to stress.

Contoh: unid selalu cuci dapur --- but unid tak track is it cuma setiap kali masak atau seminggu sekali etc.Sebelum ni setiap kali masak unid cuci dapur -- but bahagian mana yang unid cuci? Berapa kali pulak unid memasak?Kalau memasak setahun sekali + cuci dapur = ?  .Lepas tu terpaksa cuci sebab takde orang nak cuci bukan sebab unid nak jadi pembersih.

Lagi satu terlampau kerap membersih sampai sehari lima kali menyapu tanpa sedar without any time tracking it can be disaster.Dah jadi OCD pulak tu.

This is where measurement become very important. So berhati-hati dengan perkataan SELALU, JARANG, BARU dan LAMA , dan juga LAPANG dan SIBUK(BUZY).

Sebab those words kita selalu dengar kan , but we always forget that it can be measured with TIME. Pernah dengar orang complain sibuk sokmo but kita tak nampak improvement dekat diri dia , no contribution untuk orang lain malah dia sendiri pun miserable which is worst kan.Eh.... dah setahun kerja kat sini, apa yang aku buat eh? Pernah dengar tak statement tu?Be careful when using those words.

Ada orang macam takde kerja jer , tapi we can see the house is managed well by him/her. Diri dia pun terurus.Funny thing, bila kita pass tanggungjawab kat dia, dia boleh perform well.Padahal patut dia dah stress sebab makin busy tapi tak.Dia rileks jer.

It's normal kalau orang tu takde responsible banyak, cuma fokus kat diri sendiri jer boleh maintain terurus.Tapi it is great bila sesorang tu bukan takat diri dia jer dia jaga, tapi the whole house, country dia jaga and yet dia still terurus.

Hati-hati takut kita busy doing nothing yang tak membawa faedah untuk diri sendiri dan orang lain.Complaining, stressing are consuming time --- be careful bila kita asyik merungut busy kut kut kita busy merungut.If we realize that we are really busy , then kena cerdik untuk uruskan.

"Merungut tak pernah menyelesaikan masalah"

DIRI SENDIRI is when you are doing this for yourself.Bukan sebab terpaksa.We improve ourselves because we the one who need that improvement more than other peoples.

Contoh , kau membersih sebab mak kau bebel tak sama dengan kau membersih sebab kau suka kebersihan dan kau seorang yang pembersih.

Other example : kau berenti merokok sebab nak kawin.Good as starter boleh set buat sesuatu untuk orang lain.Maybe kena tuka ayat , kau berenti merokok so as a reward kau dapat kawin.But if you lupa nak letak merokok tu penting to yourself lagi penting dari isteri kau.Which kalau ditakdirkan isteri kau mati tak pun dia kawin lain, kau takkan simply merokok balik.Kau takkan merokok balik because you know you will harm yourself more than other people.So peduli kan orang lain tak suka kau merokok, yang penting badan kau lagi tak suka kau merokok.Sekali bunyi macam selfish tapi tak.

Orang selalu puji negara Jepun.Unid pernah pergi Jepun tapi takde lah lama sangat untuk unid bagi details opinion.Tapi tu la bukan unid seorang jer kata, banyak orang kata.Teori pandang ke timur gitu.

Jepun adalah negara maju, most of technology mesin basuh ke, kereta ke dari diorang.

Unid lama gak memikir why they such advanced, organized and most of good attributes we can take example from them.Of course they'are not perfect country but I am really thankful to the country who able to contribute their tech, good culture to us.

Kenapa depa jadi begitu maju?
Kenapa semorang orang suruh ikut depa?
Apa magik yang depa pakai? Depa manusia biasa jer kan.Macam kita kan?

Sampai satu hari unid terpikir :

"MASA dan KEBERSIHAN "

Those are distinct characters of JAPANESE.

Sebut Jepun -- kau akan imagine punctuality dan cleanliness.

They clean their toilet everynight. Tu tak termasuk ada tempat kat Kamikatsu , ada 34 categories yang diorang asingkan untuk recycle.Kau nak buang sampah yang satu plastik bercampur tu pun merungut.
one of my favorite channel


When I was at Japan last time, I noticed how they are really punctual. Until I thought they're worshiping time.

Ada time seorang staf kat tren stesen tu tengah jawab soalan aku.Tapi bila tren/bus sampai dia bagi isyarat jam dan terus buat kerja dia (aku nampak macam dia tabik kat bas tu).Bila dah settle baru dia attend aku balik.Maknanya lantaklah aku tanya ke tak, bila ada benda yang lagi penting dia kan terus buat.

Now can you see what I see :

Japan = Bersih + Masa + (Kaizan) Focusing improving themselves ,with that they able to contribute to the world.

InshaaAllah unid akan elaborate about MASA + KEBERSIHAN + DIRI SENDIRI lagi.

Disclaimer :Unid tak bertanggungjawab in case ada kecacatan ke bila korang apply this formula but it works well for me.Please treat this as knowledge sharing only.

Oh See you again. =)

No comments:

Post a Comment