Wednesday, April 12, 2017

Flat atau kondo

Flat atau kondo.Unid ingat sangat ada seorang member cakap:

Jangan ingat duduk kondo best.Nak masuk kena access card, lupa access card beratur la kat pondok guard tu depend depa nak bagi masuk ke tak.Tu tak termasuk dengan management law lagi.
Well,unid pernah menyewa kondo sekali tapi takde masalah except parking.Memang nak masuk kena access card.Susah jugak kalau tiba tiba mak ayah nak datang atau tiba tiba terasa nak jamuan ke apa.Tapi best dok kondo ni, besar dari flat.Management maintainkan kebersihan semua.So unid still berangan nak berumah kondo sebab rasa macam lagi practical untuk orang bujang.

Sehinggalah unid pindah kat KL, rumah sekarang.Kondo juga.Unid suka sebab terjaga dan secured cuma rumah ni memang banyak maintenance.Bayangkan tak sampai setahun berapa biji bulb kena tukar.Nak kata overload power ke tak rasanya sebab masing masing particular.Takde lampu buka sampai 24 hour, kalau pi kerja tu siap masing masing cabut plug lagi.Kat rumah sendiri pun unid tak buat macam tu tau.Last time switch apa tah terbakar, panggil management betulkan.Kena bayar banyak jugak.Unid still lagi tak faham, kenapa mahal sebab maintenance fee dah bayar.

Beberapa bulan lepas, sinki tersumbat.Suruh technician management tengokkan , dia tuangkan asid and charge RM60 lebih padahal unid tau asid tu murah ja.Memang mahal so unid nak tau unid turun tanya management.Sebab dah bayar maintenance fee bulan bulan, kalau nak charge pun takkan sampai bertriple fourth times padahal tuang asid jer.Management reply,"Oh kalau cik repair dalam unit rumah check charge yang diambil terpulang kepada technician tersebut." Ohhh selama ni ingat pakai technician management murah.Okay next time kena panggil orang luar la gitu.



Takdan beberapa lama tersumbat lagi,panggil plumber betulkan.Plumber datang pagi sabtu potong paip bagai charge RM150.At least lega sikit sebab dia potong paip siap bagi warning jangan tuang asid.Tapi lepas seminggu  air turun slow.Pelik, padahal semua sisa kami buang dalam plastik.Kalau sisa yang tertinggal tu memang halus betul la.Penggunaan sinki tu takdela heavy mana sebab tak selalu masak.Sepanjang unid dok rumah sewa rasanya takde lagi kes sinki tersumbat.Bilik air tersumbat adalah kut sekali.

Dua tiga hari lepas, memang tersumbat.Ada dua sinki, pam sikit first timbul air kat sinki yang second.Tau tau bawah ada bocor, terpaksa tadah timba.Unid call plumber lagi.Rasa macam tanak call plumber yang sama sebab takut dia buat halai balai but unid memang takde contact plumber.Yang ini pun google.Plumber tu request suruh inform security bagitau awal awal yang dia akan masuk tarikh sekian sekian.Dalam hati dah pelik, dulu takde pulak macam ni.

So pagi semalam sebelum kerja singgah security bagitau yang plumber ni akan datang petang ni.Security kondo kebanyakan bukan orang Malaysia ya.So faham faham lah nak deal dengan depa ni, susah nak dibawa berbincang.Dia suruh check dengan management.

Pergi management , staf suruh isi form Permit of Work. Kemudian dia bagi tau
Diorang boleh masuk sampai pukul 5 sahaja ya.

Unid terkejut."What, habis tu takkan nak mintak cuti pulak semata mata nak repair sinki?"
Gila tak, sinki tersumbat tapi ko takleh senang senang nak suruh orang repair anytime.

"Memang peraturan ya."

Siapalah yang boleh balik office pukul lima?"Hari cuti?"

"Hari Sabtu , tu pun sampai pukul satu jer.Sama juga rules kalau nak pindah rumah atau angkut barang."

Okay patutlah lepas hari tu, hari Sabtu rupanya.Nak tak nak terpaksa call balik plumber tu.Postpone hari sabtu.Sambil isi form maki dalam hati.Actually tak tau nak marah kat sapa.Marah kat peraturan yang tak boleh nak dicontrol.

At least aku takde anak-anak, belum lagi kena masak everyday.So boleh la deal dengan air bertakung everyday.Rumah kondo bayar mahal kut.Lepas tu kena bayar security fee, management fee bagai tapi macam duduk penjara.Sekarang aku dah tak berangan lagi dah rumah kondo.Aku nak rumah kampung ja.Kalau ada flat, aku berdoa agak dapat jiran jiran yang baik.Yang ada sukarela rukun tetangga sendiri.Yang jaga rumah sebab rumah tu rumah sendiri.Cukup sekadar minum kopi panas ketika ambil giliran jaga rumah di waktu malam.Kalau nak duit pun, biar yang takde rules yang pelik pelik gini.

Tiba tiba jer insap, duduk kondo rasa macam orang kaya tapi mak ayah dari kampung nak melawat pun susah.Tiba tiba blackout tengah malam susah.Air bertakung kat bilik air waktu petang,terpaksalah kau tahan sampai esok pagi dan minta cuti.

Sapa kat sini beli dan duduk kondo? Pengalaman korang macam mana pulak.


No comments:

Post a Comment