Friday, July 7, 2017

Syawal 1438

Assalamualaikum.

Raya ni meriah alhamdulillah seadanya.

Persiapan raya pun biasa biasa ja.Unid dan anak menakan sama sama demam.So merasalah sama berjaga malam sebab badan Akil panas.Kesian betul sebab Akil ni bukan jenis yang selalu menangis.Tapi bila demam dia meracau dan menangis.So kitaorang berjaga sebab jelumkan badan dia.

Sehari sebelum raya unid gigih buat biskut raya.Everyone know yang everytime raya mesti ada cerita unid dan biskut raya.Ada satu tahun tu, buat cookies rasa sedap tapi keras nak mampus.Yang sakit hati tu, unid ikut resepi kut.Hangin sebab ikut resepi still tak jadi . Kali ni unid buat biskut mazola dan biskut halia.Mula mula ingat nak buat german cookies yang glamer tu tapi tak jumpa tepung kentang.

Maka unid pun duduk di satu sudut sesorang start mengukur tepung etc.Orang lain sekali sekala masuk jenguk.

Tragedi biskut mazola
Ikut resepi kat blog mana tah.Sebijik sebidun , siap letak peanut butter.Emak unid pun heran sebab selama dia buat tak pernah letak peanut butter.Tapi takper kita ikut resepi.Yang lawaknya, resepi tu takde plak explain pasal berapa lama nak bakar dan berapa suhunya.Maka unid pun menggoogle pasal macam mana nak bakar biskut.Jumpa satu statement bakar dua puluh minit guna api bawah pada suhu 160 celcius.

My workstation


Bila membakar tu biasalah bau sedap.Adik adik pun datang menjenguk oven.Kembang semangkuk rasanya unid.Sekali atas cantik, bawah hitam legam.Haduh, mujur first batch.Lepas tu terus modify suhu sendiri.Baru jadi.
First batch hangit.Ko hade?Satu hal pulak nak mengikis yang hangit tu,


Hasilnya takde la buruk  sangat tapi takdela sedap sangat.

Tragedi biskut halia
Ini ikut resepi kat Google gak.Lembik gila so takleh ikut acuan.Mula mula adik adik unid ngeri nama dia.BISKUT HALIA? Tak tahulah rumah orang lain ada ke tak.Acuan tu bentuk burung, tapi sebab lembik burung jadi daun.

Biskut ni bagi unid sedap.Tak keras sangat tapi tak lembut sangat.Tapi honestly unid tatau real biskut sepatutnya rasa macam mana,

Hari Raya pertama kitaorang beraya kat rumah tok timah.Walaupun tok dah takde tapi meriah sebab rumah makcik dekat dengan rumah tok.Satu gambar pun unid tak ambil except dekat kereta.Tah macam mana boleh lupa tah.

Hari raya pertama adalah hari yang sibuk sebab ada ahli keluarga yang bertunang hari raya kedua.So berjagalah kami semalaman menyiapkan hantaran.Unid tukang gilap buah dan gunting bunga jer.Unid tak kreatif, mintak maaf la.

Apa yang penting? KERJASAMA

Nenas tu adik ipar buat dari gula.
Dia bungkus gula dan balut dengan sponge and hias macam nenas.
Dia kreatif so sesapa yang berkenan nak tempah sila kan =)

Hari kedua, beraya kat rumah tok sebelah emak. Makcik Kah buat laksa macam biasa.


Biasalah kat kampung , aman damai =)

Alhamdulillah =)




Alhamdulillah semua selamat dah. Selamat Hari Raya semua.Jangan lupa ganti puasa ya =)



No comments:

Post a Comment