Wednesday, December 25, 2013

7 Habits of Highly Effective People Part 2: The power of paradigm

Assalamualaikum.

Pernah dengar anjakan paradigma?Apa itu paradigma?

Paradigm : Perkataan ni datang dari Greek bermaksud model,teori,perception,assumption atau dalam bahasa senang 'cara kita melihat sesuatu'.

Dalam buku ni, paradigm adalah seperti peta.Peta bukan kawasan, tapi ianya teori yang menerangkan tentang kawasan.

Bayangkan kalau kita diberi map yang salah .Tujuan kita adalah untuk pergi ke Yan.Tapi kita dapat peta daerah Baling yang tertulis 'Ini peta Yan'.Bayangkan, betapa frustnya kita masa drive dan wondering why semua jalan tunggang terbalik?

Mungkin kita boleh betulkan cara kita, kita drive lagi laju tapi segala usaha kita cuma mempercepatkan kita untuk tempat yang salah.Kita jugak boleh try berfikiran positif,pretend takperla tak kisah salah tempat pun.Kita try to be positive and happy tak kira di mana kita.

Tapi pointnya-Kita still sesat dowh!

So the problem is nothing to do with our way or our thinking but the wrong map!Dalam kepala kita ada banyak map,yang boleh dibahagikan kepada dua:

1)the way things are or realities
2)the way things should be or values

Dan kita mentafsirkan segala pengalaman kita berdasarkan map di atas.Sometimes we not aware we have it and we seldom question their accuracy.Kita assume sahaja ianya betul kan?

Dalam buku tu dia bagi satu gambar... so dia tanya gambar apa?Unid mati mati ingat gambar pompuan cantik,tapi dia terangkan gambar tu gambar nenek tua yang huduh.Unid takleh terima pun,bagi unid lukisan tu buruk.Memang buruk pun...ha ha :)

Tapi realitinya itu yang berlaku dalam hidup kita.Kita hidup berdasarkan peta mental masing-masing.Kalau kita melihat gambar tu seorang perempuan muda...sure kita nak ngorat (untuk lelaki), tapi kalau orang lihat gambar tu pompuan tua..sure kita rasa kesian.

So kalau kita aware dengan peta-peta mental kita,kita akan lagi bertanggungjawab untuk membetulkan peta-peta tersebut,kita akan bersedia untuk experiment , mendengar pendapat orang lain sekaligus menambah baik peta-peta yang kita ada.

Penulis menceritakan mini paradigm shift yang berlaku terhadapnya.Suatu hari dia naik tren,semua dalam keadaan tenang sahaja sehinggalah seorang lelaki masuk bersama anak-anaknya.

Budak-budak ni masuk menjerit-jerit,malah sampai tarik paper yang orang baca.Semua orang rasa irritating termasuklah penulis.Bagi penulis, si bapa patut mendidik anak-anak dengan baik.

At last, tak tahan dengan situasi penulis terus menegur si bapa,'Encik,anak encik ni kacau semua orang?Boleh tak encik control depa sikit?'*translate pi bahasa kedah boleh.

Si bapa tu jawab dengan lembut,'Ya,anda betul.Saya patut berbuat sesuatu.Kami baru balik dari hospital,emak mereka meninggal dunia tadi.Saya tak tahu nak buat macam mana, saya fikir mereka pun tak tahu nak handle macam mana.'

Tup...terus perspective penulis bertuka kepada simpati.(Paradigm shift)Terus dia melihat dengan cara yang berbeza,berfikir dengan cara berbeza.'Isteri anda baru meninggal?Sorry!Bla..bla..Apa yang boleh saya tolong?'

All the irritation feeling gone, replaced with sympathy.Kan?Selalu berlaku dalam kehidupan kita.Kadang kadang sebelum kita focus untuk mengubah cara dan sikap , paling penting adalah merubah cara kita melihat sesuatu.

Hopefully I delivered  it well.Jumpa lagi :">

Read Part 1 here.
Nota:Bab ini tidak ditranslate secara satu persatu tapi bergantung pada apa yang unid fikir.For more info,sila baca buku ni sendiri.

No comments:

Post a Comment