Search This Blog

Tuesday, June 21, 2011

Ingatkan Kawan rupanya ...

Abi makin membesar and sangat kiut.Very playful tapi tula she's alone.So we think we need to find new friend for Abi.Tapi susah betul nak cari yang sekufu.At last, di suatu pagi yang indah kami mengutip seekor kucing orange di market Baling.

Nama diberi ialah Chimong.At beginning, saya susah nak pronounce his name.My mom la yang kasi, dia cakap Chimong sangat lincah and nakal so sesuailah dengan namanya.

Yup, Chimong sangat lincah.Dia tidur siang and malam  dia all out habis.The whole house messy, and kitaorang memang tak larat nak jaga dia.

Abi sangat menyampah dengan Chimong.Chimong melawak kasar.Yela kucing kampung mana nak sama dengan  Puteri Salji macam Abi.Pantang sentuh sikit, Abi menjerit macam nak cari gaduh.Seriusly dia sangat benci dengan Chimong.Aduh, puas kami memujuk Abi supaya bersabar.Susah jugak ada kucing yang berlagak nih.

Tak lama kemudian, Abi sakit.Perutnyer kembung membulat.So kami hantar di Jabatan Haiwan Baling.Pegawai tu cakap Abi kembung perut, dia bagi ubat angin.Tapi two weeks later takde tanda-tanda sembuh.Malah parah, Abi takleh berjalan.Lesu macam menunggu mati.So bawak lagi ke Jabatan Haiwan, pegawai tu bagi ubat kembung and multivitamin.

Masa saya balik rumah and tengok keadaan Abi, dia sangat parah.Takleh nak pegang mesti dia mengiau sakit.Dah macam lumpuh.Ada satu hari tu, Chimong kacau dia, and dia tergolek-golek jatuh ke paya helpless.Nasib baik lah waktu tu saya nampak.Memang kami berjaga-jaga disebabkan Abi sakit sampai macam tu sekali.So mungkim Chimong jadi jelles.

 Akhirnya last weekend, pagi-pagi saya dengan emak bawak Abi ke Klinik Haiwan Kulim.Humm..bayangkan dari Kuala Ketil ke Kulim, mau jugak setengah jam.Nasib baik Abi sangat baik, diam jer.Aduh..dah kata sakitkan.

Klinik tu ada dua bahagian, satu untuk doggy and satu untuk haiwan-haiwan lain seperti kucing, rabbit dan lain-lain.So kitaorang mendaftar.Klinik tu bukak pukul 10 tapi doktor belum sampai jadi sambil menunggu kami meninjau-ninjau keadaan klinik.Sebelah klinik ada petshop.Humm..cuci mata lah tengok haiwan-haiwan comel.

Bila doktor panggil masuk, doktor timbang berat Abi.900 gram.Kemudian doktor belek belek Abi.

Doktor : Ada tak kucing lain kat rumah?Yang selalu suka dakap2 dia and melawak dengan dia.

Kami : Adalah.(Hairan dengan soalan doktor, terus terbayang Chimong). Ada, Chimong namanya.Memang kasar kucing tu.

Doktor : Umm..kucing ni kena gigit dengan kucing yang satu lagi.Kucing ni kecik lagi, so saraf dia lemah.Sini cuba tengok bengkak.(Doktor belek kawasan bengkak, kitaorang tak perasan pun sebab bulunyer putih sama jer) Kalau lambat hantar boleh membawa kepada kelumpuhan.

Aduh , kami langsung tak sangka Chimong lah punca si Abi sakit.Sekarang baru saya teringat, Abi start sakit since kami bawa balik Chimong.Nasib baik kami cepat hantar ke klinik.

Doktor mintak tengok ubat yang Jabatan Haiwan punya.Lepas tu, dia kasi ubat dia ; kalsium, ubat painkiller, ubat saraf and ubat kembung perut.So total RM55, uihh..terbang duit Unid. (T-T)

Sepanjang perjalanan, mak ngan saya tak habis-habis bercerita tentang ni.Yelah, kami bawak balik Chimong untuk berkawan dengan Abi.Sepanjang Abi menjerit, semua ingatkan Abi menyombong.Sampai ke sudah satu rumah ingatkan si Abi ni berlagak.Rupanya dia adalah mangsa dera.Menyesal pun ada.Tapi kami takde la nak salahkan Chimong, sebab kami juga yang kutip dia.

Malam tu, Unid tidur sambil pegang kotak Abi.Itu pun tiga kali lah berjaga sebab si Chimong yang tak reti tidor tuh attack Abi.Esoknya baru dapat idea untuk letakkan Abi dalam basket yang leh tutup untuk waktu malam or waktu kitaorang tak monitor.

And guess what?Bila kita orang letak Abi dalam bakul tuh, and tutup...Chimong duduk atas bakul macam tunggu tikus uppss..Abi dalam sangkar.Takper Bi, besok kalau kau sihat..kau telan jer la si Chimong tu.


Letaklah camana position pun, dia redha jer.

Doggy tak leh masuk pintu ni sebab dia ada division lain.Uppss..perasan tak kucing pregnant tunggu kat  pintu.Dia nak buat medical check up kut.

Pintu ini dikhaskan untuk doggy.So pada sesiapa yang ada anjing, leh bawak kat sini.


Abi cuak masa registration, mesti takut kena cucuk ni.

Mak tengah survey barang-barang penjagaan haiwan dekat klinik

Kucing-kucing yang kritikal sakitnya

Kepada sesiapa yang tak tahu Klinik Haiwan Kulim, sila refer kad di bawah.Saya faham situasi bila kucing kita sakit, tapi kita tatau nak refer kat mana.

3 comments:

  1. Cian abi.. :(
    Babab la chimong tuh.. gangster kpg dusun btl la.

    ReplyDelete
  2. rawatan kat klinik ni mahal x? al maklum la sy msih student lagi.

    ReplyDelete
  3. agak mahal la.. 6k. Seeloknya survey dulu .Tempat lain ada yang 3 k .. 4 k, tengok kepada keperluan dan jenis braces.

    ReplyDelete